Ministrul Educației: Județul Olt nu excelează în îmbunătățirea procentului de promovabilitate la Bac și Capacitate

Unul dintre neajunsurile învățământului preuniversitar din județul Olt a fost și rămâne procentul inferior de promovabilitate înregistrat de elevi atât la examenul de Bacalaureat, cât și cel de la examenul de Capacitate. În ambele cazuri, procentul rămâne sub media pe țară, ea însăși una nesatisfăcătoare, a reliefat, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Educației, Sorin Mihai Câmpeanu.

Fără să aducă o critică propriu-zisă Inspectoratului Școlar Județean Olt pe această temă, ministrul Educației și Cercetării Științifice a afirmat că, din păcate, Oltul nu excelează la acest capitol, chiar dacă situația a cunoscut o îmbunătățire de-a lungul ultimilor doi ani școlari.

„Din păcate, judeţul Olt nu excelează. În pofida îmbunătăţirii procentului de promovabilitate de la 2012 către 2013 şi de la 2013 către 2014, atât la examenul de bacalaureat, cât şi la examenul de capacitate, acesta se situează încă sub nivelul mediu pe ţară, care nivel mediu pe ţară este considerat nesatisfăcător. Deci, în judeţul Olt suntem cu un procent de promovabilitate sub acel nivel mediu care este considerat nesatisfăcător şi care, după cum bine se ştie, a generat un număr de 500.000 de absolvenţi de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat”, a declarat, vineri, la Slatina, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, Sorin Mihai Câmpeanu.

De altfel, procentul mediu național este o problemă care trebuie rezolvată în mod prioritar, ministrul Educației afirmând că una dintre soluțiile potrivite ar putea fi organizarea diferențiată a Bacalaureatului, pe două nivele.

„Este o problemă de maximă importanţă care poate fi rezolvată, care trebuie să fie rezolvată într-un fel care să fie agreat şi acceptat de sistem. S-a avansat deja ipoteza unui bacalaureat diferenţiat, un bacalaureat profesional care să permită accesul la forme de învăţământ postliceal, inclusiv colegiul de învăţământ terţiar non-universitar, un bacalaureat cu un nivel mediu de exigenţă, să spunem, la nivelul subiectelor, şi un alt bacalaureat ştiinţific, cu un nivel mai ridicat de exigenţă, care să permită accesul la o formare de nivel licenţă, master, doctorat”, a spus Sorin Mihai Câmpeanu.

Ca va fi asta soluția aleasă în final sau o alta, problema trebuie să își găsească rezolvarea urgent, a subliniat ministrul Educației la Slatina.

„Nu am să fac greşeala să mă antepronunţ, pentru că o astfel de soluţie de importanţă naţională nu poate fi propunerea unui singur om, fie el şi ministrul Educaţiei, ci trebuie să facă obiectul consultărilor cu sistemul. Dar este urgent să ne consultăm asupra acestei soluţii, care nu poate fi aplicată de azi pe mâine, ci ea trebuie să fie anunţată din timp pentru a permite elevilor o perioadă de pregătire şi de decizie, pentru a opta eventual între cele două forme dacă asta va fi soluţia agreată. Asta în scopul asigurării predictibilităţii şi stabilităţii sistemului, simultan cu nevoia identificării unei soluţii pentru cei 500.000 de absolvenţi de liceu fără diplomă de bacalaureat”, a conchis Sorin Mihai Câmpeanu.

Inspectoratul Școlar Județean Olt a încheiat, anul trecut, un parteneriat cu Universitatea Craiova, în cadrul căruia câțiva profesori universitari din Bănie au susținut un program de pregătire suplimentară cu elevii claselor a XII-a din Olt, pentru ca acestora să le crească șansele de a promova examenul maturității. Pentru că reprezentanții IȘJ Olt s-au declarat mulțumiți de efectele parteneriatului, acesta se va derula și anul acesta. Profesorii universitari s-au angajat să susține ore de pregătire și cu cadrele didactice care fac eforturi să se titularizeze pe posturi.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpeanu, s-a aflat, joi şi vineri, în Olt, unde a discutat cu cadrele didactice, cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu inspectorii şcolari probleme curente ale învăţământului preuniversitar din judeţ. De asemenea, demnitarul a vizitat și câteva unități de învățământ, respectiv Şcoala Gimnazială din comuna Găneasa, colegiile naţionale „Radu Greceanu” şi „Ion Minulescu” din Slatina, dar şi Liceul „Petre Pandrea” din Balş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.