Primarul suspendat al Slatinei, Minel Prina, şi şeful SC Imobiliare Consloc SRL, Lucian Şuşală, rămân în arest la domiciliu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului la domiciliu în cazul celor doi, în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este, de asemenea, cercetat pentru o şpagă de două milioane de euro.
Magistraţii Curţii Supreme au găsit de cuviinţă să admită propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire a măsurii preventive a arestului la domiciliu în cazul lui Minel Prina şi a lui Lucian Şuşală. Primul este cercetat pentru complicitate de trafic la influenţă, cel de-al doilea pentrufals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este, de asemenea, cercetat pentru o şpagă de două milioane de euro.
„Admite propunerea de prelungire a măsurii preventive a arestului la domiciliu formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei. I.1 În baza art. 222 al. 2 şi al. 7 Cod procedură penală prelungeşte măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul Prina Minel Florin pe o durată de 30 de zile, de la 14.05.2015 şi până la 12.06.2015, inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, prev. de art. 48 C.pen. rap. la art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000. I.2 În baza art. 222 al. 2 şi al. 7 Cod procedură penală prelungeşte măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul Şuşală Lucian Petruţ pe o durată de 30 de zile, de la 13.05.2015 şi până la 11.06.2015, inclusiv, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev de art. 322 alin. 1 C.pen., complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, prev. de art. 48 C.pen. rap. la art. 291 C.pen. cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000, evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 241/2005 şi spălare de bani, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr.656/2002, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. II. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 11 mai 2015”, se arată în soluţia instanţei de judecată.
Minel Prina a fost plasat în arest la domiciliu în 14 martie 2014, dată la care instanţa a dispus arestarea preventivă a lui Lucian Şuşală. Ulterior, în 7 aprilie, magistraţii Curţii Supreme au dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu şi în directorului SC Imobiliare Consloc SRL.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.
„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în referatul DNA.
Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. „În acest context, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, mai spun procurorii.
În acest dosar acuzaţi mai sunt oamenii de afaceri Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.