Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt atrag atenţia autorităţilor publice locale că este foarte important să ia măsuri pentru plantarea de copaci pe străzile din oraşe. Mesajul este transmis prin intermediul unui raport prezentat, joi, de responsabilii cu sănătatea publică în Olt, în cadrul Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, unde s-au discutat aspecte legate de eventualele probleme ce s-ar putea ivi pentru anumite categorii de populaţie o dată cu creşterea temperaturilor.
Mărirea suprafeţelor de vegetaţie prin plantarea de copaci în localităţile urbane ar putea estompa efectul schimbărilor bruşte de temperatură, care pot afecta serios starea de sănătate, se arată în documentul prezentat, care citează date oficiale. „Cercetătorii au descoperit că diferenţele mari de temperatură sunt din ce în ce mai frecvente, probabil din cauza schimbărilor climatice. A trăi într-un climat mai călduros nu înrăutăteşte situaţia, dar în cazul în care variaţiile de temperatură sunt destul de mari, acestea pot afecta destul de serios starea de sănătate a oricarei persoane”, susţin reprezentanţii DSP Olt.
În acest context, în urma unor studii a rezultat faptul că spaţiile verzi par să reducă riscurile schimbărilor de temperatură. „Pentru fiecare lărgire a spaţiilor verzi cu 15% din interiorul unui oraş, cercetătorii au descoperit că riscul morţii premature pentru bolnavii cu atac de cord a scăzut cu aproximativ 2%. Este foarte important ca autorităţile să ia măsuri pentru plantarea de copaci pe străzile din oraşe, care ar putea estompa efectul schimbărilor bruşte de temperatură”, se arată în raport.
În perspectiva verii care se apropie, specialiştii DSP Olt au prezentat, joi, riscurile care pasc anumite categorii de populaţie predispuse la complicaţii ale unor boli o dată cu creşterea temperaturilor de afară, manifestările afecţiunilor generate de căldură şi măsurile pe care populaţia le are la îndemână pentru preîntâmpinarea unor situaţii de sănătate grave.