Demersul pornit în instanţa de judecată de sute de funcţionari publici din instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Olt pentru recuperarea celor 25 de procente tăiate din salarii în 2010 de Guvernul Boc a demarat cu stângul, acţiunile fiind respinse pe bandă rulantă de Tribunalul Olt, dar a băgat sute de milioane de lei vechi în buzunarele avocaţilor intraţi în horă. OLT-ALERT a atras atenţia încă de la început că la mijloc este vorba de o simplă afacere fără nimic bun pentru reclamanţi. Acestora li s-a inoculat doar ideea că ar putea avea câştig de cauză în instanţă, deşi cauza era menită pierzaniei întrucât nici un alt proces pe acest subiect nu a fost câştigat după ce Curtea Constituţională a decis că măsura Guvernului Boc a fost cât se poate de constituţională, decizie confirmată şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Onorariile avocaţilor au fost însă de ordinul sutelor de milioane de lei vechi.
Este vorba de peste 200 de funcţionari publici de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Şcoala de Arte şi Meserii Slatina, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, Muzeul Judeţean Olt şi Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiţionale „Doina Oltului” care au pus mână de la mână pentru a plăti avocaţi care să îi reprezinte în instanţă într-o misiune imposibilă, sub umbrela sindicatului CONSOLT. În cea mai mare parte oamenii au pus câte 150 de lei de fiecare pentru plata avocaţilor, onorariile ajungând la aproximativ 300 de milioane de lei vechi, bani care, evident, nu se mai întorc. Procesele au fost pierdute rapid, Tribunalul Olt respingând recent acţiunile reclamanţilor îndreptate împotriva statului.
Toţi funcţionarii în cauză au fost îmbrobodiţi de câteva persoane care le-au spus că este posibil să îşi recupereze banii tăiaţi de Guvernul Boc în 2010, deşi nici un astfel de proces nu a fost câştigat în România după ce Curtea Constituţională a decis, în 2012, că măsura luată de Executiv în urmă cu cinci ani a fost una cât se poate de constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate cerută într-un proces similar. Mai mult, două cauze de acest gen au ajuns şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a dat decizie de inadmisibilitate. În asemenea context, cei care au avut de câştigat au fost doar avocaţii şi, poate, cei care au amăgit funcţionarii că îşi pot recupera banii.
OLT-ALERT a atras atenţia încă de la început că la mijloc a fost vorba doar de o afacere menită să aducă onorarii grase unor avocaţi, în contextul în care unele dintre puţinele persoane care au refuzat să dea statul în judecată au spus că totul a pornit de la câţiva funcţionari care au aruncat o momeală sutelor de colegi (Detalii AICI). Hotărârile Tribunalului Olt nu sunt definitive, dar OLT-ALERT a consultat mai mulţi avocaţi de renume pe plan local care au confirmat faptul că un astfel de proces nu poate avea sorţi de izbândă şi că, în orice caz, ei nu ar porni demersuri în instanţă pe acest subiect.
„Eu garanţii nu le-am dat la nici unul pentru că nu pot să le dau garanţii. Ce să le spun oamenilor? Domnule, sigur câştigăm că sunt eu Gheorghe Dracu’? E absurd. Dar mi-aş dori să creăm un precedent, pentru că şi eu am în familie funcţionari. În 2012 s-au mai judecat astfel de cauze, dar acum instanţele nu înseamnă că vor avea acelaşi punct de vedere. Eu nu pot să garantez. Eu am fost contactată de nişte clienţi să demarăm procedura de judecată. Am căutat să vedem dacă putem ocoli procedura de prescripţie, iar mai departe ce va hotărî legea”, declara, în urmă cu aproape trei luni, avocata Florina Vladu, unul dintre apărătorii funcţionarilor.
Nimeni nu le-a explicat însă oamenilor faptul că CEDO şi Curtea Constituţională a României au anulat posibilitatea ca cele 25 de procente tăiate din salariile bugetarilor de Guvernul Boc să mai poată fi recuperate pe calea instanţei de judecată.
Masura respectiva era clar ca daca a fost declarata ca constitutionala nu are sanse de castig. Insa, noi ne judecam pentru cel de-al 13 lea salariu pe care nu l-am primit incepand cu anul 2010. Judecatorii sustin ca prin majorarile primite reprezentand reintregirea salariilor taiate in perioada iulie-decembrie 2010 si acordate procentual incepand cu anul 2011 ni s-a acordat lunar cota parte din acest premiu anual(al 13 lea salariu).
Aceasta este o speta. Pe la colturi se vorbeste ca este directiva data de mai marii acestora ca aceste drepturi sa nu mai fie acordate.