În cele aproape 300 de controale efectuate, de la începutul anului, la agenţii economici din Olt, reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au descoperit prejudicii de peste 14 milioane de lei cauzate bugetului de stat prin operațiuni fictive în actele contabile sau prin neînregistrarea veniturilor realizate în contabilitate. În timpul controalelor, inspectorii antifraudă au aplicat amenzi de peste jumătate de milion şi au confiscat sume de bani din venituri ilicite şi bunuri în valoare de peste 800.000 de lei.
Pentru verificarea respectării legislației financiar – contabile și a disciplinei fiscale, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a efectuat în judeţul Olt, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, nu mai puţin de 281 de controale la agenţi economici din mai toate domeniile de activitate. În cele şase luni, inspectorii antifraudă au identificat prejudicii totale de 14.69 milioane de lei cauzate bugetului de stat, în domenii de activitate precum servicii de pază sau comerț cu produse alimentare, prin operațiuni fictive în actele contabile sau prin neînregistrarea veniturilor realizate în contabilitate.
Pentru recuperarea prejudiciilor, reprezentanţii DGAF au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare de 13.91 milioane de lei și au înaintat şapte sesizări penale către unitățile de parchet competente.
Urmare a controalelor specifice efectuate la operatori economici din domeniile comerțului cu produse alimentare și nealimentare (legume-fructe, carne, cereale și plante tehnice), alimentație publică (restaurante, morărit și panificație, fabricare de produse alimentare), servicii și transporturi, inspectorii antifraudă au dispus amenzi în valoare de 586.000 lei, confiscări de sume, venituri ilicite și bunuri în cuantum de 832.679 lei, precum și suspendarea activității comerciale a unui operator economic. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Alexandru Cristea, printre cele mai frecvente abateri constatate se numără deţinerea la punctul de lucru a unor sume care nu pot fi justificate, încălcarea obligației de a emite bon fiscal, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară preţului de vânzare sau care conţin date eronate.
„Acţiunile de control, efectuate în baza sesizărilor primite la TelVerde și analizei de risc fiscal, vor continua în acelaşi ritm în scopul îmbunătăţirii conformării fiscale voluntare şi a disciplinei financiare în domeniul comerţului, alimentaţiei publice şi prestărilor de servicii”, a mai precizat Alexandru Cristea.