OLT: Suprafaţa totală pentru care s-au solicitat subvenţii de la APIA, mai mică decât cea de anul trecut

Deşi numărul de cereri pentru acordarea plăţii pe suprafaţă în agricultură a fost mai mare anul trecut în comparaţie cu anul acesta, suprafaţa totală pentru care s-au solicitat subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) a scăzut în 2015 la nivelul judeţului Olt. Explicaţia este că unele entităţi la nivel naţional care aveau sucursale în judeţ nu au mai depus cereri la APIA Olt, ci la centrele agenţiei din zonele în care ele îşi au sediul principal.

Dacă în 2014 la APIA Olt au fost depuse peste 38.000 de cereri pentru o suprafaţă totală de 336.000 hectare, anul acesta cele 35.374 de solicitări depuse acoperă doar 315.051 hectare, cu peste 20.000 hectare mai puţin decât anul trecut. Explicaţia ne-a oferit-o directorul APIA Olt, Marinel Oaşă, care a precizat că unele dintre entităţile care aveau sediile în afara judeţului, dar care, deţinând terenuri în Olt, depuneau aici solicitările, în 2015 nu au mai făcut acest lucru, întrucât legislaţia în domeniu s-a modificat.

„Până anul trecut aceste entităţi depuneau cerere în judeţul în care deţineau terenuri, dar de anul acesta nu s-a mai putut face asta, aşa că solicitările au fost depuse la centrele APIA din zona în care respectivele instituţii îşi au sediul principal. Este vorba, de exemplu, de Staţiunea de Cercetări Agricole Caracal, de Academia Română etc. Staţiunea de Cercetări Agricole este deţinută de Universitatea Craiova, care anul acesta a depus cerere la APIA Dolj, în vreme ce Academia Română a depus solicitare, pentru terenurile deţinute în Olt, la APIA Bucureşti. Ei, aceste suprafeţe au ieşit, evident, din calculele noastre şi aşa se explică scăderea suprafeţei totale pentru care s-a solicitat plata pe suprafaţă”, a declarat Marinel Oaşă.

Prima tranşă a plăţilor, respectiv avansul, se va efectua după 16 octombrie, urmând ca până în 15 februarie 2016 să se facă restul plăţilor. Anul trecut subvenţia agricolă a atins valoarea de 156,89 de euro/ha.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here