FOTO / VIDEO Afacerile lui Bebe Manea, pericol public. Instituţiile de control, de partea omului cu bani

Staţia de asfalt pe care firma de construcţii SC Bebe Trans Rom SRL, controlată de controvesratul omul de afaceri Alexandru (Bebe) Manea, o deţine în localitatea Găneasa pune în pericol, de ani buni, sănătatea populaţiei din zonă prin zgomotul infernal pe care îl fac utilajele de acolo şi prin poluarea atmosferei. Deşi peste 150 de oameni s-au adresat instituţiilor publice care răspund de sănătatea publică şi de mediul înconjurător, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Olt, problema nu şi-a găsit, încă, rezolvare, spre disperarea localnicilor. Controlând personaje importante din politică şi administraţie, afaceristul Bebe Manea, căruia nu-i mai ajunge nimeni la nas, nu are nici o teamă că ar putea fi tras, într-un final, la răspundere.

Deşi infernul durează de vreo şapte ani, localnicii se luptă cu morile de vânt încă, neavând de partea lor instituţiile care ar putea pune capăt problemei, semn că potenţa omului de afaceri cu care oamenii de află în conflict este una extrem de mare. Mai mult, unele dintre instituţiile publice cărora oamenii s-au adresat cu plângeri nici nu s-au deranjat să răspundă oficial în termenele legale. Este cazul Consiliului Judeţean şi cel al Direcţiei de Sănătate Publică Olt. Tot ceea ce au făcut până acum unele dintre instituţiile sesizate a fost un control la staţia de astfalt unde, graţie unor „cântători” din rândul funcţionarilor publici care lucrează în aceste instituţii şi care l-au avertizat, cel mai probabil, pe patron că urmează să fie verificat, aşa cum susţin localnicii, totul a ieşit bine.

Autorizaţie de mediu după cinci ani de funcţionare

Deşi staţia de asfalt funcţionează din 2008, când Consiliul Judeţean Olt a eliberat certificatul de urbanism în baza căruia s-a eliberat şi autorizaţia de construire, firma deţinătoare abia în 2013 a obţinut autorizaţie de mediu, conform răspunsului oficial pe care OLT-ALERT l-a primit de la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Olt. De atunci oamenii şi-au manifestat nemulţumirile, dar numai pe plan local, încercând să scape de „magaoaia” deţinută de SC Bebe Trans Rom SRL. Demersurile oficiale susţinute au fost reluate în urmă cu patru luni, când plângerea a peste 150 de cetăţeni a luat drumul Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Olt.

„Zgomotul este infernal, de la oamenii fără nici o educaţie care ţipă (este vorba de muncitori – n.r.) până la cel făcut de măcinatul pietrei. Dacă înainte maşinile claxonau doar la venire, acum claxonează şi la plecare, zi şi noapte, câte 15 – 20 de secunde fiecare camion. Este un vacarm general care ne terorizează. De asemenea, menţionăm că „nămeţii” de nisip apar în curţi de fiecare dată când bate vântul, de avem praf şi nisip peste tot”, a declarat Angela Popescu, o femeie care , revenită din SUA, intenţionează să îşi construiască o casă pe un teren pe care îl deţine în zonă. Ea ne-a şi spus că controalele efectuate de unele dintre instituşiile sesizate au avut loc numai după ce patronul societăţii de construcţii ar fi fost anunţat dinainte de „cineva din acele instituţii”.

Controale cu schepsis

Cu ocazia unui control efectuat de reprezentanţi ai unor instituţii sesizate de localnici, firmei verificate i-au fost impuse mai multe măsuri care, potrivit Gărzii de Mediu, acestea ar fi fost respectate.

„Urmare sesizărilor cetăţenilor din comuna Ganeasa, jud. Olt, prin care reclamă faptul că sunt afectaţi de funcţionarea staţiei de asfalt a SC BEBE TRANS ROM SRL – P.L. GANEASA, comisarii GNM-CJ OLT, împreuna cu inspectorii DSP OLT şi cu delegatul APM OLT au verificat, în data de 06.07.2015, modul de realizare a măsurilor stabilite la controlul anterior. (…) Conform rapoartelor de încercare nr. 68 şi nr. 69/12.06.2015 privind nivelul de zgomot şi pulberi totale în suspensie in timpul concasării, valorile măsurate se încadrează în valorile maxim admise conform STAS 10009/1988 si STAS 12574/1987”, se arată, printre altele, în răspunsul oferit OLT-ALERT de Garda de Mediu. Localnicii afirmă însă că totul ar fi fost găsit în regulă întrucât respensabilii firmei ar fi fost anunţaţi dinainte că urmează un control şi că angajaţii societăţii ar fi avut timp să ia măsurile necesare astfel încât nici o neregulă să nu fie descoperită.

„În urma sesizării noastre, a cetăţenilor, cineva de la Mediu a anunţat conducerea societăţii şi imediat s-a încetat activitatea. În momentul în care s-a oprit, tot personanul societăţii a început să se agite, să spele prin curte cu jet de apă, să curăţe staţia, să tragă draperiile şi să monteze filtrele (..). (…) Amândouă agenţiile sesizate (Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică – n.r.) au uitat să ne anunţe şi pe noi, cetăţenii, că vor veni în control, şi asta după ce ni s-a comunicat de nenumărate ori că ne vor anunţa. În schimb, societatea BEBE TRANS a fost anunţată dinainte cu o săptămână, pentru că de o săptămână au făcut curăţenie exemplară, până la spălarea cu jeturi de apă. Toată smoala a fost luată cu 10 camioane într-o zi de vineri, la ora şapte dimineaţa. Iar în ziua controlului, staţia nu a funcţionat, a fost defectă”, a declarat Angela Popescu.

Pe de altă parte, din răspunsul Gărzii de Mediu reiese că măsurile luate o dată de firma controlată nu rezolvă definitiv situaţia, unele dintre măsurile impuse trebuind să fie adoptate regulat, la anumite perioade de timp. „Conform prevederilor autorizaţiei de mediu, cap. Ill – Monitorizarea mediului, societatea are obligaţia să realizeze monitorizarea indicatonlor: CO, SO2, NOx, pulberi totale, cu o frecvenţă trimestrială, în perioada de funcţionare”, iar „frecvenţa de măsurare a zgomotului este anuală”.

Statut de om controversat

Contactat telefonic pentru o discuţie pe acest subiect, patronul Alexandru Manea ne-a răspuns, arogant, că cei care se plâng de staţia de asfalt de la Găneasa nu au dreptate şi că, „probabil, aia vrea ceva”. Cert este că Prefectura Olt a notificat mai multe instituţii cărora le cere să se implice în rezolvarea situaţiei şi că însuşi preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, a fost de acord că localnicii nu mint. „Oamenii ăştia toţi nu sunt nebuni, trebuie să facem ceva pentru ei”, i-ar fi spus Stănescu patronului de la SC Bebe Trans Rom SRL, după cum ne-a spus Angela Popescu, prezentă la întâlnirea celor doi.

O certitudine este şi faptul că instituţia care spune că SC Bebe Trans Rom SRL a fost găsită în regulă recunoaşte şi că firma a fost amendată în mai multe rânduri de Garda de Mediu. Bunăoară, în 2010 societatea a fost sancţionată contravenţional cu 5.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 655/2001 privind protecţia atmosferei, în 2011 a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat HG 235/2007 privin gestionarea uleiurilor uzate, iar anul acesta a fost pedepsită cu o altă amendă de 5.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 196/2005 privind Fondul de mediu.

Pe de altă parte, atât instituţiile care au găsit totul OK în curtea lui Bebe Manea, cât şi poziţia acestuia sunt contrazise de evidenţă. OLT-ALERT a intrat în posesia unor înregistrări video care dovedesc, fără echivoc, că staţia lui Bebe Manea poluează din plin aerul în timp ce în jur împrăştie un zgomot infernal (filmuleţele pot fi vizinate mai jos). Omul n-are, însă, nici frică, nici ruşine, aşa cum am arătat mai sus, aflându-se în poziţia care, la banii lui, consideră că îşi permite orice. În 2006 a împuşcat mortal un poliţist, Iulian Ilie, la finalul unei partide de vânătoare organizate în Vâlcea. Omul nu a păţit nimic grav. Racordat la banii publici, el este considerat un afacerist controversat mai ales din cauza unor tunuri date bugetului public. Aceasta este o poveste care merită tratată, însă, într-o serie de articole aparte. 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/IpHccDsOWfc” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/59GpixsdCBM” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/YGkwsLNoVj0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

4 COMENTARII

  1. Cred ca este foarte greu de inteles domnului patron ca cetatenii acestei comuna in care afacerea dinsului functioneaza : NU VOR NIMIC DE LA EL : DECIT LINISTE SI AER CURAT . NU NE PUTETI LUA AERUL DE IL RESPIRAM . PUTETI FACETI BANI CU SACII . CETATENILOR NU LE PASA . NU ESTE NIMIC PERSONAL DAR NU PUTETI FUNCTIONA CU NESIMTIRE CUM ATI FUNCTIONAT ANI DE ZILE. CETATENII NU VOR ZGOMOT ; NU VOR SA MIROASE NON-STOP ZMOLA VOASTRA .. DE CE AUTORITATILE NU IL IA LA EI IN GRADINA . SA VEDEM LE CONVINE ?

  2. Asa sint astia cu bani,gen Manea,un neica nimeni pe vremuri si care a prins cheag dupa ce a inceput sa incheie contracte pe bani publici.Ar fi bine daca ati scoate la iveala legaturile lui cu Copilau,de pe cand era asta presedinte la C.J.Veti gasi lucruri interesante

  3. Daca a inceput ilegal cu statia de asfalt oamenii au dreptul sa intre si sa o demonteze , ce mai tura/vura,sa o faca praf.Adica cum , ei sa isi piarda sanatatea respirand noxele lu Manea si asta sa castige miliarde si miliarde de lei ? Tata , cu astia trebuie sa mergi la rupere , ca la institutiile statului nu gasesti dreptate , ca sunt platite sa nu isi faca treaba

  4. verificati cum acest individ castiga contracte in valcea com.caineni sat.greblesti drumuri asfaltate de firma bebe trans oare ca acest individ are cabana chiar acolo .chiar ar fi de verificat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here