Prefectul de Olt cere controale la staţia de asfalt a lui Bebe Manea de la Găneasa, la sesizările localnicilor

Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, a dispus mai multor instituţii publice de control să facă verificări asupra afacerii pe care firma omului de afaceri Alexandru Manea, SC Bebe Trans Rom SRL, o derulează în comuna Găneasa, unde deţine o staţie de asfalt. 

Prefectura Olt a transmis adrese oficiale Direcţiei de Sănătate Publică, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, dar şi Consiliului Judeţean Olt şi Primăriei Găneasa, prin care le pune în vedere să verifice aspectele pe care peste 150 de localnici din Găneasa le sesizează în legătură cu pericolul pe care staţia de asfalt a SC Bebe Trans Rom SRL îl reprezintă asupra sănătăţii populaţiei din zonă. Oamenii se plâng de zgomotul infernal pe care staţia îl face şi de pulberile pe care utilajele le emit în atmosferă, făcând aerul irespirabil pe timpul funcţionării. 

De asemenea, localnicii susţin că unele dintre instituţiile amintite mai sus au mai făcut controale la staţia cu pricina, dar că respectivele verificări ar fi avut loc după ce patronul afacerii ar fi fost anunţat dinainte de anumiţi funcţionari, astfel că angajaţii firmei ar fi luat din timp măsuri ca totul să iasă bine la control. 

În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de ordin public, OLT-ALERT a solicitat lămuriri pe acest subiect la Garda de Mediu Olt şi din răspunsul oficial al instituţiei reiese că, în urma unor controale, SC Bebe Trans Rom SRL ar fi luat măsuri pentru ca, prin funcţionarea staţiei de asfalt, să nu încalce prevederile legale. Din răspunsul Gărzii de Mediu mai reiese că, la măsurătorile efectuate de instituţii specializate, nivelul zgomotului şi al noxelor eliberate în aer nu ar depăşi limitele admise de lege. 
 

Localnicii afectaţi susţin însă că nimic din toate acestea nu ar fi adevărat şi că afacerea din care Bebe Manea scoate profituri uriaşe lor le aduce pagube, punându-le în pericol sănătatea. 

Noi l-am contactat şi pe Bebe Manea pentru a explica aspectele sesizate de oameni, însă omul de afaceri a fost extrem de zgârcit cu vorbele, spunând doar că cetăţenii n-ar avea dreptate. Îl contrazicem. OLT-ALERT deţine înregistrări video – audio făcute după data la care instituţile susţin că au efectuat unele măsurători şi care dovedesc faptul că oamenii au dreptate. În plus, potrivit Gărzii de Mediu, societatea acestuia deţine autorizaţie de mediu abia din 2013, dat staţia funcţionează din 2008, după ce Consiliul Judeţean i-a eliberat certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţe în baza cărora a putut fi montată staţi de asfalt. Alte amănunte,AICI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here