Cum ia Sorin Păduraru milioane de lei din fonduri europene pe lucrări de proastă calitate

Firma omului de afaceri Sorin Păduraru, SC Condor Păduraru SRL, continuă să facă lucrări de proastă calitate, deşi încasează zeci de milioane de lei proveniţi din fonduri europene. După ce, luna trecută, pavajul de pe o stradă din Slatina a cedat în urma unei ploi mai serioase, situaţia se repetă acum la Potcoava, unde aceeaşi firmă a executat lucrări de alimentare cu apă şi canalizare şi unde asfaltul turnat peste reţelele introduse se lasă mereu sub nivelul străzilor, în mai multe puncte.

În ciuda calităţii îndoielnice a lucrărilor, constructorul a făcut presiuni pentru recepţionarea acestora şi, săptămâna trecută, dorinţa i-a fost îndeplinită, cu ceva sprijin din partea Companiei de Apă Olt (CAO), cea care, obţinând finanţarea proiectului din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, a contractat lucrările. Asta în pofida faptului că muncitorii a trebuit să facă reparaţii în mai multe rânduri, în zonele unde asfaltul turnat la repezeală de muncitori peste reţelele de canalizare se lasă continuu sub nivelul străzilor. Explicaţia ar fi că, urmărind să încaseze cât mai repede valoarea contractului, constructorul s-a grăbit să toarne asfaltul, nelăsând timp pietrişului introdus în canale să se taseze. În acest context, graba cu care s-a făcut recepţia lucrărilor readuce în discuţie şpaga pe care Sorin Păduraru o dădea, anul trecut, după ce a câştigat licitaţia, fostului primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, pentru ca, prin influenţa acestuia asupra CAO, să încaseze la timp tranşele de bani prevăzute în contract. N-o spunem noi, o spun procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde Păduraru a denunţat această stare de fapt nu imediat după ce a dat mita (1,7 miliarde lei vechi), ci mult mai târziu, după ce Vâlcov a fost înhăţat de procurori şi trimis în judecată, alături, printre alţii, de fostul primar Minel Prina, în mega-scandalul legat de acelaşi proiect de care se ocupase SC Tehnologica Radion SRL.

Repunem acest subiect pe tapet deoarece ni se pare suspect faptul că, în timp de beneficiarul final îşi manifesta nemulţumirea faţă de execuţia proiectului, reprezentanţii CAO semnau situaţii de lucrări în baza cărora a fost semnat, apoi, procesul-verbal de recepţie. Investiţia, în valoare de 17 miliarde lei vechi, se întinde şi la Scorniceşti, unde ar exista, de asemenea, probleme.

Reamintim că, luna trecută, o porţiune din pasajul străzii Mihai Eminescu din Slatina, reabilitată de firma lui Sorin Păduraru tot pe fonduri europene, a cedat, surpându-se sub ploaie. Şi în acest contract administratorul firmei a dat o şpagă grasă lui Vâlcov pentru deblocarea tranşelor de bani. O altă lucrare importantă, finanţată, de asemenea, din fonduri comunitare, a fost executată de aceeaşi firmă în comuna Dăneasa, acolo unde surse apropiate investiţiei spun că ar fi bine să se facă măsurători pe ici, pe colo, atât la nivelul calităţii, cât şi al cantităţii materialelor folosite. Sursele citate mai spun că, dacă s-ar ajunge la aceste verificări, n-ar fi de rău augur să se arunce o privire şi prin dosarul de licitaţie. 

2 COMENTARII

  1. Frate,astia dau spaga miliarde de lei si scapa doar pentru ca atunci cand simt pericolul dau fuga la DNA si o iau inainte cu denunturile?Pai si cu darea de mita cum ramane?Da cu papitoi ca alde Barbulescu cum ramane,ca asta o da inainte cu afacerile de ai zice ca nici usturoi nu a mancat,nici gura nu ii pute,desi a facut parte din grupul infractional de la Slatina.Rau i-a invatat procurorii:baietasi,dati pe nas tot si va scapam.In ce tara traim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here