Sute de pescari amatori olteni cer ministrului Agriculturii stoparea pescuitului comercial pe râul Olt

Peste 750 de pescari din judeţul Olt, pasionaţi de partea recreativă a pescuitului, s-au organizat într-o structură care militează împotriva pescuitului comercial, arătând că, în ultimii ani, această practică, derulată haotic, a pus şi pune în pericol fauna piscicolă pe râul Olt. 
 
În aceste condiţii, pescarii olteni îi cer, oficial, ministrului Agriculturii să se implice pentru stoparea acestui pericol prin suspendarea emiterii licenţelor de pescuit pe râul Olt. Ei au transmis, în acest sens, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o petiţie pe care OLT-ALERT o redă, mai jos, în întregime.  

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE 

Domnului Ministru Daniel Constantin 

Domnule Ministru, 

Referitor la necesitatea suspendării emiterii licenţelor de pescuit comercial pe râul Olt, în sectorul ce străbate judeţul Olt. 

Prin prezenta, supunem atenţiei dumneavoastră solicitarea unui număr semnificativ de pescari ce practică doar pescuitul în scop recreativ pe raza judetuţui Olt, referitoare la necesitatea suspendării emiterii licenţelor de pescuit comercial pe râul Olt, în sectorul ce străbate judeţul Olt. 

OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura reglementează atât obligaţiile ce revin pescarilor sportivi şi profesionişti de a respecta normele legale în materie, cât şi sarcinile ANPA de a dispune măsuri pentru protejarea faunei piscicole. 

Cu toţii am remarcat că, pe râul Olt, se practică şi s-a practicat un pescuit comercial haotic ce a generat o scădere considerabilă a faunei piscicole. 

Dacă, acum 10-15 ani, puteai să te bucuri cu adevărat de partidele de pescuit sportiv, în prezent această plăcere se limitează la o ieşire pe malurile lacurilor de acumulare pentru a observa aşa-zişii pescari ce practică pescuitul comercial, ce-şi întind plasele pe zeci de kilometri. 

Cu siguranţă, sunteţi informat asupra deselor conflicte ce apar între pescarii sportivi şi aceşti pescari profesionişti. 

Domnule Ministru, sunteţi în măsură să analizaţi cum este posibil ca, doar 2 inspectori piscicoli ai ANPA repartizaţi în judeţul Olt, să poată verifica, fizic, dacă aceşti pescari profesionişti respectă întocmai normele legale în materie ţinând cont de faptul că, pe raza judeţului Olt, există 8 lacuri de acumulare ce se întind pe o lungime de 143 km. 

De asemenea, sunteţi în măsură să verificaţi cum a fost stabilită cantitatea de peşte (TAC) care se poate extrage anual fără a afecta capacitatea de regenerare naturală în râul Olt, atâta timp cât un recensământ al faunei piscicole nu a fost realizat. Suntem convinşi că hârtiile aferente acestor proceduri tehnice există, dar, în realitate, o cercetare ştiinţifică nu a fost efectuată. Fără a fi făcute repopulări, credeţi că fauna piscicolă se poate reface natural dacă, pescuitul comercial, în strânsă legătură cu braconajul practicat, nu este oprit? 

Din păcate, judeţul Olt nu este o zonă turistică, dar în măsura în care pescuitul comercial este oprit, exită posibitatea ca judeţul nostru să atragă turiştii iubitori ai pescuitului recreativ. Această măsură, dacă se va dispune, intră în corelaţie cu Strategia de Dezoltare a Judeţului Olt pentru perioada 2014-2020 aprobată de către Consiliul Judeţean Olt prin Hotărârea nr. 122/2014. 

De asemenea, dorim să verificaţi de ce în judeţul Vîlcea, pe râul Olt, măsura de suspendare a emiterii licenţelor de pescuit comercial pe o perioadă de 5 ani a fost posibilă, iar în judeţul Olt – nu. 

Faţă de cele menţionate, semnatarii acestei iniţiative vă solicită, Domnule Ministru, ca, începând cu anul 2016, să nu se mai emită licenţe de pescuit comercial pe raza judeţului Olt. 

Apreciem că această măsură va conduce, în mod cert, la combaterea braconajului, având în vedere faptul că aceşti pescari profesionişti nu mai pot să se pună la adăpostul licenţelor de pescuit comercial emise de ANPA. 

Ataşăm tabelele cu datele de identificare a celor 757 semnatari ai acestei iniţiative. 

Vă mulţuim.

 
Pescarii olteni au creat şi o petiţie on-line prin care cer susţinerea populaţiei, rugând toţi oamenii care iubesc partea frumoasă a pescuitului să semneze documentul electronic intitulat „Spune NU pescuitului industrial pe râul Olt”. Semnează şi tu  AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here