Autorităţile din Olt susţin că, cel puţin până la această oră, nici o persoană din judeţ nu se numără printre victimele teribilului incendiu din Clubul Colectiv din Capitală, în care au pierit, arşi de vii, 27 de oameni şi unde au fost răniţi alte aproape 150 de persoane, toate internate la mai multe spitale din Bucureşti.
Potrivit prefectului de Olt, Silviu Neacşu, până la această dată nu există informaţii că printre victimele tragicului eveniment din Bucureşti s-ar afla şi persoane din judeţul Olt.
„Nu am nici o informaţie că printre victimele tragicului incident s-ar afla şi persoane din judeţul Olt. Nu cred că suntem în această situaţie, pentru că până acum se anunţa. Am vorbit ieri (sâmbătă – n.r.) de două ori cu conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi nu mi s-a dat o asemenea informaţie. Am vorbit şi cu inspectorul şef de la Jandarmi, şi cu cel de la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – n.r.). Tot ieri am stat de vorbă cu toţi şefii instituţiilor decontrate să stabilim măsurile cele mai bune. Astăzi (duminică – n.r.), ne vom întâlni din nou şi vom discuta despre asta, dar şi despre măsurile pe care le vom lua în continuare. De mâine ne vom întâlni din nou cu toţii şi vom încerca să stabilim un plan de bătaie, să verificăm toate cluburle, toate localurile, toate restaurantele şi discotecile, deci toate locaţiile de acest fel. Am luat legătura şi cu primăriile din judeţ, am vorbit şi cu primarul Slatinei şi cu Poliţia Locală, astfel că ieri toate nunţile şi botezurile au fost supravegheate de poliţişti, pentru orice eventualitate”, a declarat, pentru OLT-ALERT, prefectul Silviu Neacşu.
Imediat după evenimentul de la Bucureşti, autorităţile judeţului Olt au interzis derularea unor eventuale baluri ale bobocilor sau alte evenimente de acest gen în cluburi, localuri sau în alte locuri publice, luând totodată ca nunţile, botezurile sau evenimente similare private să aibă loc sub supravegherea organelor de ordine publică.
Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală. Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.
Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.
Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.
Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.
Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.
El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.