Pompierii au închis depozitul „Mihai Trade” din Slatina. 100 de comercianţi, fără standuri în prag de sărbători

Cei peste 100 de mici comercianţi care îşi desfăşurau activitatea în depozitul en-gross „Mihai Trade” din Slatina au rămas, vineri, fără standuri după ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a închis halele în care funcţiona depozitul pentru că nu îndeplinea condiţiile legale de apărarea împotriva incendiilor. 

Măsura vine la doar o lună înaintea sărbătorilor de iarnă, perioadă în care comercianţii sperau în creşterea vânzărilor, şi după ce oamenii au cheltuit sume importante de bani pentru aprovizionare. Direct şi indirect, vor fi afectaţi circa 1000 de oameni, patroni, angajaţi şi membrii familiilor acestora. Protestul comercianţilor de joi după-amiază, organizat în faţa Prefecturii Olt, unde ei au cerut o păsuire de o lună ca să îşi poată valorifica marfa cu care se aprovizionaseră pentru sărbători, nu i-au înmuiat pe pompieri, care vineri au pus imobilele vizate sub sechestru. 

Reprezentanţii firmei care administrează depozitul s-au întâlnit, vineri, cu prefectul judeţului, Silviu Neacşu, pe care l-au informat că au discutat cu chiriaşii standurilor pe care i-a asigurat că, în cel mai scurt timp posibil, vor intra în legalitate. Potrivit acestora, o parte dintre comercianţi este de acord să aştepte, împăcându-se cu ideea, alţii vor încerca să se relocheze provizoriu, astfel încât să aibă vânzări înaintea sărbătorilor, dar sunt şi unii care nu vor să renunţe la vadul unde s-au legat relaţii strânse între clienţi şi comercianţi. Indiferent de opţiuni, ei şi-au strâns deja marfa şi au cărat-o din depozit. 

Administratorii depozitului au mai spus că nu este nevoie de lucrări complexe la capătul cărora locul să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege pentru apărarea împotriva incendiilor, dar că aceste lucrări „nu le putem face de capul nostru”. Ei au arătat că, la nivel naţional, sunt zeci de mii de societăţi comerciale în această situaţie, dar că experţii ISU sunt doar circa 100, neputând face faţă valului de cereri. 

Legislaţia în domeniul apărării la incendii a fost modificată după tragedia petrecută în clubul Colectiv din Capitală, unde un incendiu devastator a făcut sute de victime, dintre care 60 de persoane au murit. Imediat după modificare legislaţiei, pompierii au demarat în toată ţara controale la sânge la nivelul locurilor cu acumulare mare de populaţie. Acolo unde au descoperit încălcarea legii, ei au aplicat amenzi usturătoare şi au decis închiderea locaţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here