Alerta creşte în Olt: Alte patru cazuri de gripă porcină. Două dintre ele, la copii din Slatina

Îngijorările autorităţilor oltene cresc după ce laboratorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti a confirmat, miercuri, alte patru cazuri de gripă porcină în judeţ, dintre care două la copii. În total, virusul AH1N1 a fost contactat de 10 persoane din Olt, şapte adulţi şi trei copii. Responsabilii cu sănătatea publică continuă seria de măsuri care ar trebui să limiteze răspândirea virusului.

Cel de-al şaptelea caz de gripă porcină a fost depistat de medicii slătineni, la nivel de suspiciune, în 4 februarie, la un tânăr de 20 de ani, din localitatea Pleşoiu, la două zile după ce pacientul s-a prezentat la spitalcu febra mare, de 38,5 grade Celsius, cu debut brusc, cefalee, astenie, tuse iritativa, dispnee. El a fost internat şi, după încă o zi, medicii au hotărât să îi recolteze probe pentru laboratorul Institutului Cantacuzino din Capitală.

Boala a fost depistată  în 5 februarie la încă trei persoane, un copil de cinci ani, preşcolar la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 din Slatina, un altul de şase ani, elev la Şcoala George Poboran din Slatina, şi la un bărbat de 38 de ani, de etnie romă, din localitatea Corbu. Toate cazurile au fost confirmate de Institutul Cantacuzino miercuri, 10 februarie.

Departamentul de Supraveghere în Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt a depistat, în urma anchetei epidemiologice, 65 de persoane cu care cei patru pacienţi au intrat în contact, 15 din mediul familial şi 50 din colectivitate. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina continuă să ia măsurile de limitare a răspândirii infecţiei în restul unităţii spitaliceşti.

„Nu am identificat posibilitatea contactului cu cazuri confirmate din import, iar bolnavii nu au părăsit localitatea de domiciliu. Toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavii vor fi vaccinate antigripal şi vor rămâne sub supraveghere o perioadă de 10 zile, se mai arată în documentul citat”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Olt.
În total, în Olt 10 cazuri au fost confirmate, iar laboratorul Institutului Cantacuzino mai are în lucru alte 10 probe de la persoane suspecte.
Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv gripa, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei evitarea zonelor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, folosirea batistei de unică utilizare pentru strănut şi tuse, respectarea unui regim sănătos de viaţă (alimentaţie bogată în legume şi fructe şi o ţinută vestimentară adecvată sezonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here