Revoltă la Ansamblul folcloric „Doina Oltului” din Slatina. Împotriva cui s-au ridicat artiştii

Aproape toţi angajaţii Ansamblului profesionist „Doina Oltului” din Slatina, dansatori, interpreţi şi instrumentişti, s-au revoltat împotriva coregrafei Daniela Mândroc, pe care o acuză de comportament deviant şi căreia îi cer să renunţe la funcţie, susţinând că nu mai pot lucra cu ea.

Printre acuzaţiile aduse se numără comunicarea deficitară a coregrafei cu dansatorii şi, în general, un comportament deviant al acesteia, dar şi complicitatea acesteia cu fostul manager al ansamblului, Costinel Alecsandrescu, căruia mandatul funcţiei i-a încetat la finele anului trecut după ce a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este cercetat pentru delapidare. Angajaţii nemulţumiţi ai ansamblului nu s-au plâns numai actualei conduceri a instituţiei, ci ei au ajuns, luna trecută, şi la preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, căruia i-au spus că nu o mai vor pe Daniela Mândroc în funcţie. Coregrafa ansamblului, şi ea prezentă la întâlnire, nu ar fi scos un cuvânt pe toată perioada discuţiilor. Artiştii au fost ascultaţi de Stănescu, care le-a spus că este convins de realitatea aspectelor sesizate, dar că el nu se poate implica în rezolvarea acestei probleme, singura care poate să verifice aceste aspecte şi să ia ulterior măsuri fiind conducerea ansamblului, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, dar care are personalitate juridică.

„Întâlnirea a avut loc la începutul lunii ianuarie 2016, iar angajaţii ansamblului au indicat o serie de probleme referitoare la activitatea unei salaiate a instituţiei. Domnul preşedinte le-a comunicat că aspectele ridicate de dânşii cu privire la comportamentul şi activitatea unui salariat al ansamblului intră sub incedenţa Codului Muncii, iar aceste aspecte pot face obiectul unei cercetări disciplinare pe care o poate derula unitatea angajatoare a respectivului salariat, în speţă Ansamblul Profesionist pentru promovarea culturii tradiţionale «Doina Oltului»”, se arată într-un răspuns al Consiliului Judeţean remis redacţiei noastre la solicitarea OLT-ALERT.

Conducerea ansamblului a dispus, ulterior, o anchetă disciplinară pentru verificarea tuturor celor sesizate de zecile de salariaţi.

„Am dispus, într-adevăr, o anchetă disciplinară pentru verificarea problemelor ridicate de angajaţii noştri în legătură cu coregrafa ansamblului, doamna Daniela Mândroc, o astfel de acţiune fiind prevăzută de Codul Muncii. La finalul anchetei vor fi dispuse, în funcţie de rezultatul verificărilor, măsuri legale”, a declarat directorul actual al ansamblului, Maria Păun.

Potrivit Codului Muncii, sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care un salariat săvârşeşte o abatere disciplinară sunt avertismentul scris, retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile, reducerea salariului de bază şi a indemnizaţiei de conducere, după caz, pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%, dar se poate ajunge şi la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Daniela Mândroc ocupă postul de coregraf al Ansamblului „Doina Oltului” din 2008, când a promovat un concurs. În 2013 ea demisionase din funcţie, dar a revenit asupra acesteia.

•••

Ansamblul „Doina Oltului” a fost zguduit, recent, de acţiunile Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina împotriva directorului Costinel Alecsandrescu, cercetat în prezent de procurori sub acuzaţiile de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual. În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Petre Ilie, pentru complicitate la infracţiunile de care este acuzat Alecsandrescu.

Potrivit procurorilor, în calitate de director al Ansamblului Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiţionale „Doina Oltului”, „suspectul Costinel-Petrişor Alecsandrescu şi-a însuşit diverse materiale de construcţii cumpărate pentru instituţia pe care o conduce, în valoare de 123.449,38 lei, pe care le-a folosit în interes personal. Pentru că lipsa materialelor a fost descoperită de Curtea de Conturi, directorul ansamblului a încheiat un contract fictiv de custodie cu o firmă din Brebeni prin care se arăta că materialele de construcţie ar fi fost lăsate în grija respectivei societăţi comerciale. Contractul a fost semnat, din partea firmei, de omul de afaceri Petre Ilie, deşi acesta nu avea nici o calitate în cadrul companiei. Contractul a fost folosit pentru a contesta în instanţă raportul Curţii de Conturi”.

De asemenea, Costinel Alecsandrescu mai este acuzat că, în calitate de administrator al SC Costi Art Show SRL, a încheiat mai multe contracte de prestări servicii artistice cu primării din Olt pentru organizarea de evenimente socio-culturale, de pe urma cărora a beneficiat de aproape 300.000 de lei. Programele artistice erau susţinute, în schimb, de angajaţi ai ansamblului folcloric condus de Alecsandrescu, aceştia fiind plătiţi nu din banii încasaţi, ci din fonduri publice.

Salariaţii ansamblului afirmă că Daniela Mândroc, apropiată a fostului director, nu ar fi străină de aceste acţiuni. Mai mult, coregrafa ansamblului i-ar fi folosit pe artişti nu doar la evenimentele publice bazate pe contract legal de prestări servicii, dar şi la evenimente private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.