Acuzaţii grave ale unui fost şef al Jandarmeriei Olt la adresa procurorilor 

Dintre cele circa 10.000 de dosare penale întocmite de jandarmii şi poliţiştii olteni în ultimul deceniu pentru infracţiunea de braconaj piscicol, nici unul nu a ajuns în instanţă, deşi au fost multe cazuri în care braconierii au fost prinşi nu o dată sau de două ori, ci de zeci de ori. Toate pedepsele, deşi faptele întruneau elementele constitutive ale infracţiunii, au fost reduse de procuriri la o simplă amendă administrativă. Această situaţie extrem de gravă a fost prezentată de colonelul în rezervă Ion Voicu, fost comandant al Jandarmeriei Olt, la întâlnirea de săptămâna trecută, de la Slatina, a peste 300 de pescari amatori cu deputatul Nini Săpunaru, preşedintelui Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, căruia i s-au plâns de măcelul pe care pescarii industriali îl practică pe râul Olt de ani buni, cu complicitatea autorităţilor în domeniu, care eliberează autorizaţii pe bandă rulantă pentru pescuitul industrial.

Spre finalul întâlnirii, după o discuţie cu scântei, colonelul în rezervă Ion Voicu, fost şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) olt, reprezentant al pescarilor amatori, s-a dezlănţuit făcând acuzaţii extrem de grave la adresa organelor de cercetare penale care în ultimii 10 ani, deşi au fost întocmite circa 10.000 de dosare penale întocmite de jandarmi, nu a trimis nici o persoană măcar în faţa instanţei de judecată, deşi în toate cazurile au fost întrunite elementele constituive ale infracţiunii.

„Există o statistică foarte clară, o puteţi cere instituţiilor statului, Poliţiei, Jamdarmeriei, o statistică pe ultimii 10 ani, câte dosare s-au întocmit, cîţi dintre făptuitori au fost prinşi pe luciul unui lac de cinci, 10, 15 ori. Eu ştiu că cel puţin 10.000 de dosare au fost în ultimii 10 ani. Eu însumi, în activitatea de comandant, am întocmit 1000 de dosare. În ultimul timp, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean întocmeşte în jur de 300 de dosare pe an. Dar nici unul dintre făptuitori, nici un dosar nu a ajuns în instanţă, la judecător. Există separarea puterilor în stat, şi există un interes major pentru care m-am întrebat şi eu: dar de ce dracului nu ajung dosarele în instanţă? Pentru că, şi domnii de la AMPA ştiu, dacă se dă condamare nu se mai eliberează autorizaţii de pescuit. Eu cred că nici un judecător de pe lumea asta, dacă primea un dosar, şi cum specificam eu acolo, că ăla a fost prins în data de…, şi în data de…, de 10 ori, de 15 ori, de 20 de ori, am ferma convingere că îl condamna. Totul se rezumă la o amendă de 300, de 500 de lei”, a spus, vizibil iritat, Ion Voicu.

Fostul şef al Jandarmeriei Olt a arătat că, din contră, cei mai aspru pedepsiţi sunt pescarii amatori pentru un amărât de peşte prins în afara cadrului legal, în vreme ce pescarii industriali scapă mult mai ieftin, deşi au fost prinşi cu sute de kilograme de peşte braconat.

„Sunt colegi aici cu care chiar am discutat. Uneori pescarii sportivi primesc amenzi mai mari decât pescarii care braconează. Şi am să vă spun de ce. Pentru că, la constatarea unei fapte, agentul constatator stabileşte dacă e contravenţie sau infracţiune. E contravenţie, legea spune că e de la şase milioane la 10 milioane. Se dă minimum, şase milioane. Îl prinde pe cel care practică pescuitul comercial şi fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii. Păi nu poate să îl sancţioneze contravenţional, ci îi întocmeşte dosar penal. Iar procurorul îi dă o amendă administrativă de trei milioane. Pescarul sportiv e sancţionat pentru o fâţă-n traistă, iar ăla care practică pescuitul comercial, probabil că avea 200, 300, 500 de kilograme”, a tunat Voicu.

Mai mult, acesta a povestit că, într-un caz, un procuror a dat o soluţie potrivit căruia jandarmii trebuia să îi restituie unuia dintre pescarii infractori plasa monofilament folosită la săvârşirea infracţiunii.

„Fiind comandant, am primit o soluţie a unui procuror ca să îi restituim unuia plasa monofilament”, a arătat fostul şef al jandarmilor olteni.

Ion Voicu a mai acuzat Autoritatea Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, reprezentată la întâlnire de Ionel Guriţă, şeful Direcţiei Inspecţii, Ape interioare, şi de un inspector local, că eliberează ilegal autorizaţii de pescuit industrial.

„AMPA eliberează autorizaţii în afara cadrului legal, pentru că nu există puncte de îmbarcare – debarcare şi nu există centre de primă vânzare. Vă solicit domnule preşedinte, să trimiteţi o comisie care să stabilească modul în care s-au eliberat autorizaţiile de pescuit comercial”, i-a cerut, Ion Voicu, deputatului Nini Săpunaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here