Ca şi anii trecuţi, anul acesta este posibil ca unele dintre licee din judeţul Olt să înregistreze promovabilitate zero la examenul de bacalaureat. Deja există unităţi de învăţământ care la recenta simulare a Bac-ului au înregistrat un asemenea rezultat. Informaţia a fost făcută publică, luni, de şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Felicia Man. Aceasta spune că rezultatele slabe înregistrate la simulare nu se vor repeta la examenul real al bacalaureatului.
„Sunt şi şcoli unde nici un elev nu a obţinut medii de promovare. Sunt destul de multe şcoli. Nu sunt peste 10, dar sunt de regulă cam aceleaşi şcoli pe care le găsim în fiecare an în acest top ruşinos”, a anunţat inspectorul şcolar general Felicia Man.
Şefa IŞJ Olt a declarat că deja au fost luate măsuri în cazul respectivelor unităţi de învţământ, unde se derulează inspecţii şcolare diferite de cele din anii anteriori.
„Toate aceste şcoli au fost incluse în graficul de inspecţii şcolare, în graficul unic al Inspectoratului Şcolar. De data aceasta schimbăm strategia, am schimbat-o deja, şi vom face inspecţii de specialitate la disciplinele de examen. Inspectorii şcolari şi metodiştii au termen până astăzi să prezinte un grafic al acestor inspecţii. Inspecţia generală sau inspecţia tematică vizează toate activităţile care se desfăşoară în şcoala respectivă, iar în cadrul inspecţiilor de specialitate este vizată doar activitatea profesorului de disciplină în cauză. Lucrurile vor fi un pic diferite, evident, dublate de consiliere şcolară, consiliere pe care sperăm s-o facem cu ajutorul psihologilor de la centrul Judeţean de Resurse”, a reliefat Felicia Man.
Printre liceele care anul trecut au avut promovabilitate zero la examenul de bacalaureat s-au numărat şi Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” Caracal, Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt și Liceul Tehnologic Izvoarele.
Rezultatele de la simulare nu se vor repeta la examenul real
În legătură cu procentul mic de promovabilitate obţinut de elevii din Olt la simularea Bac-ului, 35,32%, şefa Inspectoratului Şcolar afirmă că un astfel de rezultat nu se va repeta la examenul real din vară.
„Sunt convinsă că rezultatul de la simulare nu se va repeta la examenul de bacalaureat. Rolul simulării examenelor naţionale este acela de a identifica, de a face o diagnoză a stării cunoştinţelor elevilor de la momentul acesta, urmate de măsurile ameliorative identificate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Cu siguranţă că rezultatele vor fi mult mai bune în vară, de fiecare dată s-a întâmplat acest lucru. De fiecare dată rezultatul de la simulare a fost mai slab decât cel de la examenul naţional”, a arătat Felicia Man, care, pentru a atenua la nivel de percepţie insuccesul, a făcut trimitere la procentul de promovabilitate la nivel naţional, nici el mai strălucit.
„Din păcate, cu toate că la limba şi literatura română elevii noştri au un procent de promovabilitate de 64,55%, procentul de matematică, 31,1%, a făcut să scadă foarte mult media. Ce vom face în contiuare: am început deja inspecţii de specialitate în toate unităţile de învăţământ care au obţinut rezultate slabe atât la evaluarea naţională, cât şi la Bacalaureat. Din cei 2554 de elevi prezenţi la simulare, au obţinut medii peste 6 35,32%. Este un procent mic, însă şi la nivel naţional procentul acesta este destul de mic, 38,2%. E drept, nu ne mai situăm ca la evaluarea naţională peste medie, nu este un procent care să ne onoreze. Motivele principale care au stat la baza obţinerii acestor rezultate sunt convinsă că sunt identificate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, pentru că orice analiză am face noi la nivelul Inspectoratului Şcolar, cu siguranţă că ea ar fi la fel de pertinentă ca cea făcută de fiecare profesor în parte, la fiecare catedră şi în fiecare şcoală. Motivele sunt diferite de la o şcoală la alta”, a precizat şefa învăţământului din Olt.
Una dintre cauze, crede Felicia Man, este şi aceea că elevii, ştiind că notele nu vor fi trecute în catalog, ei nu s-au arătat foarte interesaţi de obţinerea unui rezultat bun.