Secretele primarului din Grădinari: Primul atac asupra fondurilor europene. Afacerea „Albinuţa”

Unul dintre primele proiecte finanţate din fonduri europene şi implementate în localitatea olteană Grădinari a fost cel privind înfiinţarea unui serviciu de salubritate local. Proiectul a fost iniţiat de consiliul local în parteneriat cu o organizaţie neguvernamentală, Rom Grand, condusă de cel care în 2012 avea să devină primarul comunei, Mihai Ioana. Serviciul de salubritate nou-înfiinţat a funcţionat însă doar până când s-au sfârşit fondurile europene alocate proiectului, iar bunurile achiziţionate cu bani europeni în cadrul proiectului au dispărut şi ele din comună. O parte din bani au intrat în buzunarele actualului primar şi în cele ale unor apropiaţi ai acestuia, potrivit Realitatea Oltului. Să intrăm în detalii.

Proiectul a fost iniţiat în urmă cu peste 10 ani, având o valoare de aproape 50.000 de euro. Mai precis, 48.230 de euro. De administrarea propriu-zisă a serviciului s-a ocupat o asociaţie înfiinţată special în acest sens, „Albinuţa”, care a primit sediu în primărie şi căreia, printr-o hotărâre a consiliului local, i-au fost transferate toate bunurile achiţionate în cadrul proicetului: un tractor cu remorcă, mai multe obiecte de mobilier (comodă, masă consiliu, birou, 12 scaune, o comodă TV, un fotoliu, cuier) câteva zeci şalopete pentru viitorii angajaţi, un buldoexcavtor Kramer şi circa 100 de pubele a câte 120 de litri. În curând aveau însă să apară disfuncţii care au dus la dispariţia serviciului nou-înfiinţat. Ei bine, aceste disfuncţii nu au apărut din senin, ci ca urmare a unor intenţii de substrat care au dovedit că, de fapt, ţinta unora a fost de la bun început doar banii, nu şi continuarea serviciului de salubritate în localitate, o activitate-pilot în judeţul Olt în acea vreme.

În primul rând, prin programul în care a fost finanțată activitatea Asociaţiei ,,Albinuța”, aceasta trebuia să angajeze mai mulţi 10 rromi care să facă curat prin comună, să adune gunoiul și să-l transporte la locul special amenajat. „Nimeni nu poate spune câte persoane au fost angajate pentru că din documente nu prea reiese câte și nici care au fost acestea. Cert este că pentru ele s-a încasat contravaloarea salariului și a datoriilor la buget. Cel puțin până la finalizarea proiectului. Când s-a golit pușculița cu euroi, activitatea de salubritate pentru care s-a dat în concesionare sediu și altele s-a oprit”, scriu jurnaliştii de la Realitatea Oltului. Potrivit publicaţiei, tractorul și remorca au fost vândute de fundația patronată de familia actualului primar, Rom Grand, iar celălalt utilaj, buldoexcavatorul, a fost închiriat unei firme private. „Banii au ajuns la primar (actualul primar – n.r.). Așa se face că, deși UE a dat bani pentru înființarea serviciului de salubritate la Grădinari, oamenii din această comună au fost nevoiți să încheie, ulterior, contracte individuale cu o firmă din Drăgăşani (pentru strângerea şi transportul gunoiului  – n.r.)”, mai scriul cei de la Realitatea Oltului.

Actualul primar ar avea ce să spună, deci, anchetatorilor în cadrul unui eventual dosar penal pe acest subiect. Mai ales că ONG-ul condus o dată de el şi controlat şi azi tot de el a fost luat a întrebări de Fisc în legătură cu bunurile pe care le deţine. Prin urmare, se poate spune că Mihai Ioana avea gustul banilor europeni cu mult înainte de a ajunge primar al localtăţii (2012). O dată ajuns la conducerea comunei, el şi-a îmbunătăţit abilităţile de a atrage fonduri europene prin proiecte transformate în afaceri de familie despre care OLT-ALERT a scris (citeşte AICI şi AICI), urmând ca astfel de articole să mai apară în publicaţia noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here