Primăria Valea Mare calcă, din nou, strâmb: Sporuri ilegale de aproape 1,5 miliarde lei vechi

Primăria Valea Mare

Deşi în 2013 Curtea de Conturi a descoperit la Primăria Valea Mare plăţi nelegale de peste şapte miliarde de lei vechi reprezentând acordarea ilegală, în 2012, a diverse sporuri către unii dintre angajaţii instituţiei, dispunând recuperarea prejudiciului, conducerea primăriei nu doar că nu a făcut nimic pentru recuperarea banilor, dar a continuat să acorde astfel de sporuri în afara cadrului legal. O atestă noul control pe care Curtea de Conturi l-a derulat la începutul acestui an, când a descoperit încă o gaură de aproape 1,5 miliarde de lei vechi.

În loc să se supună respectării legii, primarul comunei, Gheorghe Ristea, s-a luat la trântă cu cei care l-au controlat în 2013. Atacată în instanţă de primărie, decizia prin care Camera de Conturi Olt a dispus măsuri concrete pentru recuperarea banilor băgaţi ilegal în buzunare a rămas în picioare la Tribunalul Olt, unde magistraţii au menţinut cea mai mare parte a dispoziţiilor emise de auditorii Curţii de Conturi. Dosarul a ajuns, apoi, la Curtea de Apel Craiova, unde părţile au făcut recurs, magistraţii craioveni dând câştig de cauză tot Curţii de Conturi. N-a contat.

Sporurile ilegale au fost acordate în continuare vreme de trei ani, până în ianuarie 2016. Astfel că, la controlul de la începutul acestui an, auditorii Curţii de Conturi au constatat că, în perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2016, au fost efectuate plăţi în sumă totală de aproape 1,5 miliarde de lei vechi. Banii au fost plătiţi ca spor de dispozitiv în cuantum de 25% din salariu, drept acordat în afara cadrului legal, potrivit noului raport al Curţii de Conturi.

„Din auditarea categoriei de operaţiuni «Cheltuieli de personal – cap. 51 Autorităţi executive», s-a constatat că, în perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2016, au fost efectuate plăţi în sumă totală de 149.246 lei (118.889 leu sume brute plătite salariaţilor, la care se adaugă suma de 30.367 lei contribuţii angajator), constând în spor de dispozitiv în cuantum de 25%, acordat fără bază legală unui număr de nouă salariaţi. Pentru sumele brute calculate nelegal în cazul celor nouă salariaţi, au fost calculate foloase nerealizate în sumă de 46.912 lei. Astfel, din verificarea dispoziţiilor nr. 44 – 51/05.03.2012, emise în vederea aplicării Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţii care au stat la baza stabilirii drepturilor salariale şi a statelor de plată întocmite în perioada ianuarie 2013 – prezent, s-a constatat faptul că a fost stabilit eronat salariul de bază pentru un număr de nouă salariaţi, prin includerea sporului de dispozitiv în cuantum de 25%, contrar dispoziţiilor legale”, se arată în actul de control.

Plăţi ilegale şi pe asistenţă juridică

În cadrul aceluiaşi control, reprezentanţii Curţii de Conturi au mai descoperit că, în anii 2014 şi 2015, Primăria Valea Mare a plătit, către două cabinete de avocatură, asistenţă juridică în valoare de aproape 160 de milioane de lei vechi (15.840 lei noi). Asta în condiţiile în care încheierea de contracte de asistenţă juridică era interzisă de către prevederile legale stipulate prin articolul 1, alin. 1 din OUG 28/2002 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare. În plus, cu toată asistenţa juridică primită contracost, instituţia condusă de Gheorghe Ristea nu a strălucit deloc în procese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here