Inculpatul Tomescu ia milioane de lei din afacerea care genera mita pentru Vâlcov-DOCUMENTE

Firma controlată de Cristian Tomescu, SC Cafmin SRL, îşi va alimenta conturile cu circa opt milioane de lei de la SC Compania de Apă (CAO) Olt SA, după ce a câştigat licitaţia privind continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în Slatina, lucrări lăsate de izbelişte de SC Tehnologica Radion SA Bucureşti. Firma controlată de Tomescu va continua, de fapt, afacerea scandaloasă care l-a trimis în judecată în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie şi protectorul său, fost primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, cel ce şi-a folosit influenţa ca Tehnologica Radion să pună mâna pe trei contracte ale CAO Olt. Nu ştim cât de corect a fost organizată de această dată licitaţia. Vom prezenta însă dovezi potrivit cărora autoritatea contractantă ţine neapărat să ascundă numele societăţii câştigătoare.

Deschiderea ofertelor a avut loc în data de 16.02.2016, SC Cafmin SRL fiind declarată câştigătoare, pe principiul celui mai mic preţ, luna trecută. Pentru contract s-a mai bătut o firmă controlată de un om de afaceri angrenat şi el în mecanismul faptelor de corupţie dezvoltat de Vâlcov: este vorba de SC Condor Păduraru SRL, administrată de Sorin Păduraru, denunţător în cel de-al doilea dosar de corupţie al fostului ministru al Finanţelor după ce i-a dat acestuia şpagă de milioane de lei cu scopul de a-şi încasa la termen tranşele de bani în cadrul unor contracte finanţate tot din bani europeni. Oferta acestuia a fost mai mare cu câteva sute de mii de lei mai mare, aşa că a pierdut cursa în favoarea firmei controlate de Tomescu, care a oferit 7.372.000,17 lei, fără TVA, suma incluzând şi cheltuieli diverse şi neprevăzute, potrivit procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor nr. 2059/16.02.2016. Toate bune şi frumoase, numai că autoritatea contractantă care în trecut juca după cum îi ordona Vâlcov ţine să ascundă de ochii lumii numele câştigătorului licitaţiei. Cel puţin aşa reiese din anunţul de atribuire publicat pe e-licitaţie.ro sub numărul 169383/20.05.2016, unde SC CAO Olt SA era obligată să furnizeze informaţii legate de contractul de atribuire: numărul ofertelor primite, numărul contractului atribuit şi data încheierii acestuia. Peste acest capitol s-a sărit cu totul din motive care ne scapă. Iată dovada:

doc-cao1

doc-cao2

Istoric

SC Cafmin SRL va câştiga, aşadar, un purcoi de bani dintr-o afacere care a dus la trimiterea lui Cristian Tomescu în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, alături de Darius Vâlcov (trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru), fostul primar al Slatinei Minel Prina (complicitate la trafic de influenţă şi la spălare de bani), Lucian Petruţ Şuşală – fost director al SC Imobiliare Consloc şi Petre Bogdan Timofte (complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul SC Tehnologica Radion SA, Theodor Berna, l-a contactat pe inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul unei autorități contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina şi orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Mita a fost primită în mai multe rânduri de Vâlcov atât în mod direct, cât şi prin intermediul celorlalţi inculpaţi în dosar.

Unul dintre contractele pe care SC Tehnologica Radion nu le-a mai dus la capăt, cel privind reabilitarea şi extinderea reţelelelor de alimentare cu apă şi canalizare în Slatina, ajunge, iată, să fie continuat de firma controlată tocmai de cel judecat în primul dosar de corupţie al lui Vâlcov. Celelate două contracte lăsate de izbelişte de Tehnologica Radion, referitoare la acelaşi tip de lucrări în Scorniceşti şi Potcoava, au fost câştigate de firma denunţătorului lui Vâlcov în cel de-al doilea dosar de corupţie care a ajuns în instanţă, Sorin Păduraru, Condor Păduraru SRL.

proces-verbal

Procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei

Să fi contat în toată această poveste faptul că SC Compania de Apă Olt SA este condusă şi la această oră de vărul lui Darius Vâlcov, Bogdan Langă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here