Subprefectul de Olt, Emanuel Oproiu, ar putea rămâne fără casa construită în Slătioara

Subrefectul de Olt, Emanuel Oproiu, şi alte câteva zeci de proprietari ar putea rămâne fără locuinţele construite pe terenurile cumpărate pe suprafaţa fostei pepiniere din Slătioara de la omul de afaceri ieşean Ioan Zapodeanu, care a intrat în posesia a 50 de hectare de teren în urma unui scandal ce a dus la condamnarea la închisoare a unei judecătoare. Deşi scandalul nu s-a stins cu adevărat niciodată, Zapodeanu a pus terenul în vânzare, bună parte din el fiind cumpărată de oameni de bună credinţă care acum ar putea rămâne şi fără bani, şi fără teren. 

Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că o instanţă a constatat ulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare prin care Ioan Zapodeanu a intrat în posesia celor 50 de hectare. Potrivit sentinţei, ceea ce a vândut omul de afaceri la Slătioara a fost obţinut în afara legii. Prin contractul cu pricina el a cumpărat, de fapt, dreptul succesoral al unei judecătoare din Iaşi asupra celor 50 de hectare de teren, magistratul încasând 210.000 de euro. Tranzacţia a avut loc în perioada în care judecătoarea, Camelia Alexandrina Acrîşmăriţei, judeca un dosar în care parte era chiar Ioan Zapodeanu. După ce a încasat banii, ea a continuat să instrumenteze dosarul în care avea interese Zapodeanu. Mai mult, judecătoarea a completat în fals declaratia de avere, înlocuind numele real al persoanei către care s-a înstrăinat cota succesorală cu numele altei persoane, un unchi al său. Magistratul a fost trimis în judecată pentru conflict de interese şi pentru fals în declaraţii, fiind condamată definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate s-a adresat instanţei cu cerere de anulare a contractului prin care Ioan Zapodeanu a cumpărat dreptul succesoral asupra terenului de la Slătioara. Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Suceava, care a constatat „nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare de drept succesoral nr. 1693/26.07.2007 încheiat între pârâţi”. Zapodeanu a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), un nou termen în dosar fiind programat pentru data de 31 mai 2016. Dacă magistraţii Curţii Supreme vor menţine sentinţa Curţii de Apel Suceava, părţile din contractul de vânzare-cumpărare vor fi puse în situaţia de dinaintea tranzacţiei. Adică terenul pe care Zapodeanu l-a dobândit şi din care a vândut o parte nu îi va mai aparţine.

Cele câteva zeci de familii care au cumpărat terenuri pe această suprafaţă şi şi-au construit case se vor afla şi ele într-o situaţie delicată. În cel mai negru scenariu ar putea rămâne fără terenuri şi s-ar vedea nevoite să-şi ceară banii înapoi de la Zapodeanu, dar să aibă pretenţii şi asupra contravalorii investiţiilor făcute pe terenuri. Printre aceşti proprietari se numără şi subprefectul de Olt, Emanuel Oproiu, numeroşi poliţişti şi cadre didactice cunoscute în Slatina, precum directoarea Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” sau directorul adjunct al Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Nicolae Sulger, ori profesorul Nicolae Drăghici, fost director al Direcţiei pentru Cultură Olt.

Între timp, deşi contractul amintit face obiectul unui litigiu în instanţă, mandatarul lui Zapodeanu, un anume Barbu Văduva, care s-a ocupat de la început de teren, caută cu înfrigurare cumpărători pentru suprafeţele nevândute.

Nu doar modul în care Ioan Zapodeanu a obţinut dreptul succesoral asupra terenului din Slătioara se află sub semnul întrebării, ci şi modul în care a dobândit terenul propriu-zis. O poveste împănată cu presiuni, ameninţări, plângeri penale şi cu documente suspecte care a făcut obiectul unei ample investigaţii jurnalistice desfăşurate de OLT-ALERT în urmă cu câţiva ani. Amănunte AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here