Firma lui Tomescu a încasat miliarde de lei de la ANIF fără să presteze lucrările contractate

Firma controlată de omul de afaceri slătinean Cristian Tomescu, SC Cafmin SRL, a încasat de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) miliarde de lei vechi în cadrul unui contract de lucrări fără să întreprindă în schimb nimic. Ulterior, firma a dispărut din fruntea asocierii de societăţi cu care a câştigat licitaţia.

Povestea s-a petrecut anul trecut, după ce SC Cafmin SRL, în calitate de lider al unei asocieri formate din cinci firme, a câştigat o licitaţie organizată de ANIF pentru reabilitarea amenajării de irigaţii din cadrul Terasei Caracal. În urma câştigării licitaţiei, firma controlată de Cristian Tomescu a încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare contractul 1503007/09.03.2015, în valoarea de peste 15 milioane de lei. Apoi lunile au început să curgă fără ca societatea care a câştigat licitaţia să mişte vreun deget pentru începerea lucrărilor şi fără ca cineva din cadrul autorităţii contractante s-o grăbească. Ba, din contră, Cafmin a şi încasat circa trei miliarde de lei vechi pentru lucrări pe care nu le-a efectuat niciodată, după care… pe-aci ţi-e drumul. În urma unui proces în instanţă intentat de una dintre firmele din cadrul asocierii, firma lui Tomescu a cedat calitatea de lider altei societăţi, fără să remită suma de bani încasată pentru nimic.

DSCN2483

Mai trebuie spus că întârzierea lucrărilor au afectat în lanţ mai mulţi fermieri care au obţinut finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii în baza garanţiei ANIF că va alimenta cu apă sistemele reabilitate, întreaga poveste având etape şi termene de lucrări pe care firma lui Tomescu şi neseriozitatea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare le-a dat peste cap, fernierii fiind la un pas să piardă finanţarea proiectelor lor.

Nimeni nu a păţit nimic însă. Nici nu se putea altfel, pentru că Tomescu şi şeful ANIF, Florin Barbu, se cunosc bine, ambii făcând parte din grupul celor protejaţi de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, a cărui influenţă se manifestă încă, în ciuda faptului că este judecat în două dosare pentru fapte de corupţie (la pachet cu Tomescu într-unul dintre procese).

Reamintim că firma controlată de Cristian Tomescu îşi va alimenta conturile cu circa opt milioane de lei şi de la SC Compania de Apă (CAO) Olt SA, după ce a câştigat licitaţia privind continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în Slatina, lucrări lăsate de izbelişte de SC Tehnologica Radion SA Bucureşti. Adică va câştiga bani fix din afacerea din care Vâlcov încasa mita pentru care a fost trimis în judecată alături de Tomescu şi de alţi trei indivizi, printre care fostul primar al Slatinei Minel Prina şi fostul şef al SC Imobiliare Consloc SRL, azi falită, Lucian Şuşală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here