Legături suspecte între Primăria Slatina şi actualul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru. Vâlcov, implicat

GEA Strategy & Consulting SA Bucureşti, specializată în activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, în care până de curând a deţinut acţiuni şi actualul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, a încasat sume serioase de bani de la Primăria Slatina în timpul în care la conducerea acesteia se afla Darius Vâlcov. Mai mult, relaţiile contractuale dintre firma din Bucureşti, în cadrul căreia au deţinut sau încă deţin acţiuni mai mulţi foşti miniştri ai Finanţelor, acolo unde avea să ajungă şi Vâlcov în 2014 – 2015, s-au derulat în vremea în care Vâlcov lua repetat şpagă de anumite societăţi comerciale pe cârca SC CAO SA Olt.

GEA Strategy & Consulting SA a făcut obiectul unei anchete prezentate recent de Antena 3, care a asociat numele firmei cu numele lui Darius Vâlcov, fără să prezinte, însă, argumente certe în legătură cu relaţiile firmei din Bucureşti şi Primăria Slatina.

Trebuie spus, înainte de toate, că respectiva companie a avut inițial şapte asociaţi, Daniel Dăianu ( ministru al Finanţelor Publice în perioada 1997 – 1998), Florin Vasile Cîţu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Adriana Păuna, Dragoş Nicolae Pîslaru și Liviu Voinea (ministru delegat pentru buget în Ministerul Finanțelor Publice în perioada 2012 – 2014). În 2011, din acţionariatul firmei dispar Liviu Voinea, în firmă intrând o anume Elena Botezatu (care în prezent lucrează şi la Cancelaria primului-ministru, acolo unde a lucrat o perioadă şi colegul ei din firmă, actualul ministru al Muncii, dar şi la GEA Strategy & Consulting SA).

Ei bine, poate că, având o asemenea garnitură de acţionari, dar şi pentru că Darius Vâlcov avea să calce pe urmele unora dintre ei la conducerea Ministerului Finanţelor Publice, se pot introduce suspiciuni în discuţia pe care GEA Strategy & Consulting SA a avut-o cu Primăria Slatina condusă pe atunci de Vâlcov. În timpul în care, potrivit DNA, Darius Vâlcov încasa şpăgi importante de la nişte firme pentru a-şi folosi influenţa asupra SC Compania de Apă Olt SA (societate cu acţionariat public), unde firmele respective derulau lucrări, GEA Strategy & Consulting SA încheia mai multe contracte cu Primăria Slatina. Printre acestea se numără contractul nr. 15190/22.06.2009, în valoare de 332.312 de lei, la care s-a mai adăugat TVA de 63.139,28 lei. Pentru această suma firma miniştrilor urma să realizeze expertize tehnice pentru documentaţia de avizare a mai multor lucrări de investiţii în cadrul unei cereri de finanţare care viza două proiecte, unul pentru reabilitarea şi extinderea unor clădiri si a reţelei de canalizare la Liceul cu Program Sportiv şi altul pentru lucrări la Colegiul Naţional Agricol Carol I.

De asemenea, în urmă cu cinci ani, când Vâlcov primea şpăgi uriaşe în pungi de plastic (potrivit DNA) de la SC Radion Tehnologica SRL Bucureşti, GEA Strategy & Consulting SA încheia cu Primăria Slatina contractul nr. 8563/28.03.2011, în valoare de 80.000 de lei (plus TVA de 19.200) pentru servicii de consultanţă în managementul proiectului.

doc-ministrul muncii-valcov

 

Firma miniştrilor Dăianu, Voinea şi (acum) Pîslaru fusese băgată în cărţile bugetului local încă din 2008, când Primăria Slatina a iniţiat proiectul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2008-2015, proiect ce urma să fie realizat de GEA Strategy & Consulting (cu atribuţii pe ramura de consultanţă a Grupului de Economie Aplicată) şi firma italiană de consultanţă Ecosfera Spa. Din finanţările ce aveau să fie obţinute pentru dezvoltarea durabilă a Slatinei sume importante de bani aveau să ajungă şi la firmele de casă ale primăriei lui Vâlcov, precum SC Cafmin SRL, controlată de Cristian Tomescu, prin care s-a derulat o parte din şpăgile primite de Darius Vâlcov de la Tehnologica Radion şi care în prezent este inculpat în dosarul în care Vâlcov şi un alt locotenent al acestuia, Minel Prina, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. De pildă, doar din aceeaşi halcă financiară din care se înfrupra  GEA Strategy & Consulting (este vorba de un proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial, pentru „reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare”), SC Cafmin SRL şi-a alimentat conturile cu peste patru milioane de lei (mai exact: 4.091.249,8 lei), în baza contractului de lucrări 9535/05.04.2011.

•••

Ţinând cont de coincidenţele prezentate în acest material, în asociere cu acuzaţiile extrem de grave aduse lui Darius Vâlcov de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, relaţiile contractuale dintre Primăria Slatina şi GEA Strategy & Consulting nu par chiar atât de nevinovate, nu-i aşa?

1 COMENTARIU

  1. Elena Botezatu este acum consiliera lui Pislaru la ministerul pe care il conduce. O ia cu el peste tot. Probabil ca este insarcinata cu fondurile europene, de unde se pot lua bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here