Ziua Naţională a României a fost sărbătorită, marţi, la Slatina, aproape ca niciodată, de peste 1.500 de oameni, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai instituțiilor publice și ai forțelor militare, dar și slătineni simpli, vremea frumoasă de afară făcând posibilă și prezența a zeci și zeci de copii veniți cu părinții lor și purtând stegulețe și cocarde puse gratis la dispoziție de către primărie. Un alt element nou a fost și acela că, plutoanelor militare și forțelor speciale li s-a alăturat și un pluton al MApN din Craiova, de la Unitatea Militară 01266. De altfel, forţele militare au fost la înălţime, scoţând pentru defilare tot ce au mai bun în materie de tehnică de intervenţie.
Şirul manifestărilor a debutat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza cu prezentarea drapelului în faţa prefectului de Olt, Silviu Neacşu, şi cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi condus de episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.
Despre importanţa istorică a momentului a vorbit prefectul judeţului, Silviu Neacşu, care a transmis, de fapt, mesajul premierului Dacian Cioloş.
„Se spune despre 1 decembrie 1918 că a fost un miracol al istoriei. Și, într-adevăr, consfințirea Marii Uniri, a României moderne, putem să spunem că a fost un miracol al istoriei, însă în spatele miracolului se află oameni în primul rând, oameni care au știut să viseze, care au știut să pună în aplicare acest ideal cu consecvență, cu stăruință. Mă gândesc la personalități politice, la oameni de cultură, la oameni care pur și simplu au crezut în acest ideal și și l-au asumat de la o generație la cealaltă. Și acest lucru a fost posibil atunci, în 1918, pentru că am avut calitate în educație, valoare în cultură, a fost posibil datorită curajului armatei române, a fost posibil pentru că am avut oameni politici inspirați. Și în felul acesta a putut să înceapă acest vis al României moderne, al României întregi. Astăzi, la 98 de ani de la acel moment, la doar 2 ani înainte de centenarul Marii Uniri, suntem în fața unei provocări care să ne permită să desăvârșim acest proiect al României moderne. Și acest lucru este posibil asumându-ne un proiect de țară împreună, dincolo de diferența de viziune, dincolo de chestiunile cotidiene pe care le mai avem de rezolvat, acest vis și această viziune asupra a ceea ce vrem de la România modernă, de la România viitorului ne poate ajuta să găsim în noi forța coerenței, forța coeziunii în a susține un proiect de țară. Suntem într-un moment în care prin alegerile pe care le vom face, prin stăruința și consecvența cu care vom fi capabili să ducem un proiect la bun sfârșit, de acestea va depinde viitorul României. Și putem, sunt convins că putem să ni-l asumăm împreună. La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla! La mulți ani, tuturor celor care trăiesc în România!”, a rostit prefectul Silviu Neacșu.
Unul dintre membrii ansamblului folcloric „Doina Oltului”, Gabriel Zăvoianu, a interpretat, apoi, melodia „Noi suntem români”.
Delegaţiile instituţiilor prezente la manifestare, ale partidelor politice şi veteranilor de război au depus, apoi, coroane de flori la soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care a urmat nelipsita paradă militară cu trupe şi tehnică de intervenţii aparţinând unităţilor Ministerului Afacerilor Interne și ai MApN.
La manifestările de la Slatina Parlamentul României a fost reprezentat doar de un reprezentant al judeţului în forul legislativ, senatorul Mihai Niţă, La manifestări au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, însițit de vicepreședinții Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, subprefectul Ionuț Cotarcea, primarul Slatinei, Emil Moț, și cei doi viceprimari ai municipiului-reședință de județ, Claudiu Stăncioiu și Gigi-Ernes Vîlceleanu.
Pentru partea a doua a evenimentului toată lumea s-a mutat pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde municipalitatea a împărţit pofticioşilor peste 1000 de porţii de fasole cu cârnaţi. Oamenii au servit mâncare pe ritmuri muzicale. Singura problemă a fost aceea că, spre deosebire de anii trecuți, la coadă s-au așezat, anul acesta, cu mult mai mulți slătineni decât numărul porțiilor pregătite de primărie.