VIDEO S-a bătut cu pumnul în masa prefectului de Olt: Să se pună capăt FRAUDEI

Plecând de la scandalul aparatelor de oxigenoterapie pentru închirierea cărora o firmă din Iaşi a solicitat ilegal caselor de asigurări de sănătate decontări şi după ce pacienţii au decedat, cenzorul Asociaţiei pentru Ajutor de Deces şi Casa de Ajutor Reciproc (AAD CAR) „Expresul CFR”, Georgeta Zărvescu, a bătut, joi, cu pumnul în masă cerând prefectului de Olt să facă demersuri pentru stoparea fraudei atât în sistemul de pensii, cât şi în privinţa pensiilor medicale.

Citeşte şi Primăria Slatina dărâmă mega-afacerea pe care Vâlcov a pus-o la cale cu Rupiah

Scena a avut loc în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV), întrunit joi la Prefectură.

Citeşte şi Scandal în Consiliul Local Slatina pe reorganizarea reţelei şcolare

„De ani de zile, există fraudă în toată ţara la casele de pensii, pentru că moare persoana, iar poştaşul este hoţ, ia cinci, şase luni pensia; au fost cazuri în ţară când s-au mâncat miliarde. Ei, dacă se gândea la nivel de casă naţională cum să se procedeze nu se întâmpla aşa ceva. În era digitală, când avem xerox, e-mail, fax – să se întâmple aşa ceva nu se poate. Eu vreau să începem de la Olt. Dumneavoastră, ca prefect al judeţului Olt, să trimiteţi o circulară la toate comunele din judeţ şi, în momentul în care a decedat cineva, persoana care se prezintă să ia certificatul de deces, să prezinte ultimul cupon de pensie al persoanei respective, buletinul şi, de la medicul de familie, prezinte dacă a avut aparate medicale de la casa de sănătate. Pentru că dacă medicul de familie scrie acest lucru, cei de la primărie pot trimite în aceeaşi zi e-mail la casa de pensii şi la casa de sănătate (informaţiile necesare – n.r.). Spre exemplu, o persoană moare pe data de 29 ale luni: Casa de Pensii nu are cum să ştie că a murit, iar Evidenţa Populaţiei trimite după două luni. Dar dacă în aceeaşi zi (primăria – n.r.) trimite e-mail, Casa de Pensii ia imediat legătura cu Bucureştiul şi comunică faptul că persoana a decedat şi nu îi mai vine pensia. Altfel, se fac cheltuieli în plus; îi vine pensia pe luna următoare, plătim şi la Poştă 1% din pensie, plătim, dacă e pe card, 2,5% din pensie, deci se fac cheltuieli inutile, pentru că nu se gândeşte cum trebuie procedat. Dumneavoastră începeţi la Olt, şi s-o înformaţi personal pe doamna ministru al Muncii să procede aşa în toată ţara şi nu vor mai fi fraude. În aceeaşi zi când s-a înregistrat decesul, primăria să transmită la Casa de Pensii. Astea sunt unele probleme care trebuiau demult depistate, dar cine să gândească?! Cei care sunt puşi acolo sus nu gândesc şi se fac fraude”, s-a avântat Georgeta Zărvescu.

Citeşte şi Oltul are peste 100.000 persoane fără asigurare medicală. Prefectul: Foarte multe

Cenzorul (AAD CAR) „Expresul CFR” a atacat şi problema pensiilor de sănătate.

„Trebuie să ne trezim toţi, pentru că nu se mai poate. Foarte multe persoane se pensionează medical şi nu sunt bolnave. Nu am nimic cu persoanele care sunt bolnave, dar să vă spun un caz: medicii de la Comisia de expertiză să fie mai umani; într-un caz de cancer, (o persoană – n.r.) s-a dus să îi prelungească (pensia medicală) şi ştiţi ce i-au zis medicul? Că nu are metastază. Cum este posibil aşa ceva? A cerut prelungire şi nu i-a mai dat. Eu dau un sfat cu ce trebuie făcut pentru cei pensionaţi medical. Deci trebuie făcută o fişă cand cineva se pensionează medical şi lună de lună persoana respectivă să se ducă la medicul de familie să semneze şi să dateze acea fişă. Şi ştiţi de ce? Pentru că (unii) sunt plecaţi în străinătate şi sunt pensionaţi medical. Aranjează cu poştaşul şi poştaşul dă cuponul la membrii familiei. Or nu se mai poate, trebuie să fim corecţi şi cinstiţi dacă vrem ca treburile să meargă bine în această ţară. Casa de Sănătate să completeze această fişă şi cei de la Casă să meargă la medicul de familie să verifice la câteva luni dacă persoana X în ce dată a semnat. Şi să vedeţi ce surprize veţi avea”, a mai spus Georgeta Zărvescu.

Citeşte şi CJ Olt vrea să reabiliteze fostele centre de plasament din judeţ cu fonduri europene

Prezent la şedinţă a fost şi directorul Casei de Asigurări de Sănătate, care a explicat că instituţia pe care o conduce nu poate dispune astfel de verificări.

Citeşte şi Vești PROASTE pentru șoferi: Măsura obligatorie intră în vigoare în câteva zile

„Pensionările medicale nu le face Casa de Sănătate, ci alte instituţii. Noi nu putem verifica asta. dacă se ia o măsură legislativă prin care medicii de familie să ia semnătură lunar de la beneficiarii de pensie medicală, atunci da. dar trebuie să existe în acest sens o măsură legislativă. Nu putem dispune noi verificarea aceasta. Dacă la nivel naţional se va lua această măsură, fără nici o problemă, vom verifica şi noi. Asemenea propuneri ar trebui făcute de Casa de Pensii şi de Direcţia Copilului, care fac pensionările”, a explicat şeful CAS Olt.

Citeşte şi Se caută în Olt lucrători în agricultură pentru cules de mazăre în Danemarca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here