Un profesor de limba și literatura română a început, miercuri, un protest în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Olt, acuzând nereguli la nivelul condițiilor de mobilitate a cadrelor didactice. El pleacă de la o problemă personală, nemulțumit că este împiedicat cu intenție să ocupe, prin transfer, un post cu ore de matematică într-o școală din localitatea sa natală. Protestatarul spune că poate preda și matematica, în care s-a specializat legal, dar că conducerea școlii a creat câteva „condiții specifice” pe care el să nu le poată îndeplini, totul în favoarea unei colege care ar urmări titularizarea pe acel post. Pe de altă parte, reprezentanții inspectoratului școlar susțin că respectivele condiții sunt perfect legale și nediscriminatorii. Dascălul nemulțumit nu a venit singur la protest, ci cu soția însărcinată, dar și cu cei doi copii ai lor: cu soția pentru că îl susține, iar cu copiii pentru a le servi acestora pe viu o lecție de democrație.
Citește și Incendiu într-un apartament din Slatina/În locuință, un copil cu autism lăsat singur-FOTO/VIDEO
Aurel Dascălu, profesor de română la școlile din Spineni și Optași și specializat și în matematică, vrea să își transforme orele de română de la o școală în ore de matematică la școala din Poboru, localitatea sa natală, dar spune că conducerea școlii a creat niște „condiții specifice discriminatorii”, astfel ca el să nu se poată încadra pentru ocuparea postului.
„Eu sunt profesor de limba și literatura română, la Spineni și la Optași, și vreau să mă transfer cu o parte din catedră la Poboru. Am și o specialitate pe matematică, postul de matematică este liber, dar el ani de zile nu a fost blocat, adică nu a avut condiții speciale, și anul acesta l-au blocat pentru că ei știu că mi-am manifestat intenția de a veni pe orele de matematică, fiind la mine acasă. Ăsta e rolul mișcărilor de personal, la transfer și pretransfer, apropierea de domiciliu, ca să ai cadre didactice stabile, care să nu mai facă naveta. Dar se pare că postul de la Poboru este păstrat pentru cineva. Nu am nimic cu colega mea care vrea să se titularizeze, care e suplinitoare și vrea să se titularizeze. nu am nimic împotrivă, însă etapele sefac într-o ordine, întâi este pretransferul, apoi vine titularizarea pe articolul 253. Pur și simplu au creat niște condiții în așa fel ca eu să nu mă încadrez ca să nu mă pot transfera”, s-a plâns Aurel Dascălu.
Citește și Legea care te amendează dacă nu faci nimic: NU este glumă/Sancțiunea este uriașă
Solicitarea unor asemenea „condiții specifice” nu este ilegală, dar Aurel Dascălu susține că tocmai această posibilitate prevăzută în metodologie ar fi nedreaptă, lăsând la latitudinea celor care conduc structurile de învățământ să profite abuziv de asemenea condiții.
Citește și Guvernul, decizii de ultimă oră. Primii care vor beneficia de creșterea salariilor
„Nemulțumirea mea nu e singulară, dar majoritatea nu au curaj să spună lucrul ăsta. legea spune că poți să te transferi, dar ministerul a permis acolo în metodologie crearea unor condiții specifice, care, în funcție de atitudinea fiecăruia, pot să sune destul de ciudat. Cred că e și o condiție să iei 10 la titularizare la matematică. Dar nu cred că ia nimeni pe țară 10 la titularizare la matematic. Este clar că cineva blochează aceste posturi pentru alte etape ale mobilității, și este nedrept. Sindicatul în primul rând ar trebui să reacționeze, lucru pe care nu îl face”, a declarat dascălul protestatar.
Citește și Guvernul dă o veste BUNĂ pentru medici: Ce a decis Executivul
El lasă se se înțeleagă faptul că liderul local al Sindicatului din Învățământul Preuniversitar, Ionel Barbu, ar fi complice cu șefii din Educație.
„Pe domnul Barbu îl bănuiesc că a bătut demult mâna cu cineva. Cred că e bine la sindicat mandatele să fie ceva mai scurte. Domnul Barbu este lider de sindicat, dar cred că s-a obișnuit cu scaunul, este foarte comod scaunul de președinte de sindicat și sunt convins că are putere foarte mare, adică dacă sindicatul s-ar implica puțin s-ar rezolva aceste probleme”, a mai spus protestatarul.
Citește și Slătineanul de 31 de ani care prin propria moarte a salvat nu mai puțin de cinci vieți
Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Olt
Reprezentanții IȘJ Olt îl contrazic pe protestatar, afirmând că respectivele condiții specifice impuse candidaților pentru postul de matematică de la școala Poboru nu sunt discriminatorii, ci, din contră, ele se referă la o categorie foarte largă de profesori de matematică.
„Școala Gimnazială Poboru a publicat în vederea ocupării cu personal didactic un număr de 16 ore de matematică, nivel gimnazial, și, conform metodologiei de mobilitate a personalului didactic, la articolul 29, aliniatul 2, consiliul de administrație poate stabili – și în acest caz chiar a stabilit – condiții specifice de ocupare a postului. Sunt trei condiții: unu – inspecție la clasă, cu obținerea notei de minimum 7; doi – toată catedra să fie ocupată de un singur profesor (având în vedere că elevii merg în examenul național, e firesc să aibă continuitate la predare asigurată de un singur profesor); și a treia condiție – vechime în specialitate, deci la matematică, de minimum doi ani. Aceste condiții au fost vizate de consilierul nostru juridic, fiind considerate nediscriminatorii. Ele se referă la o categorie destul de largă de profesori de matematică. De fapt, deși face tam-tam pe aici, dumnealui nici nu a venit la noi să discute cu noi. Este profesor de română pe la școlile din Spineni și Optași, care ar dori să își mute numai orele de română de la Optași în contrapartidă cu opt ore de matematică la poboru, părinții lui locuind de fapt acolo. A terminat între timp, așa, la foc automat, o facultate de matematică, și încearcă acum să preseze școala, inspectoratul și pe toată lumea să ia orele de matematică de la Poboru. Acum școala vrea un singur profesor, fiindcă ei au avut probleme în anii anteriori cu fel de fel de suplinitori și ar dori să aibă un singur cadru didactic titular. Și e firesc, la patru clase nu e firesc să le împarți două cu două sau trei cu una… Iar dumnealui nu este de acord cu aceste condiții. El a depus o contestație care a ajuns la oficiul nostru juridic, va fi analizată și i se va da răspuns, dar și la școală la Poboru a depus, de asemenea, o contestație, la consiliul de administrație, prin care consideră aceste condiții discriminatorii. Noi nu le considerăm așa, repre, sunt foarte mulți profesori de matematică ce se supun acestor reguli de bun simț”, a declarat Cristian Miu, inspector școlar însărcinat cu managementul resurselor umane în cadrul IȘJ Olt.
Cu familia la protest
Înarmat cu un generator electric, cu un laptop care a asigurat fondul muzical cu mesaje civice, cu o portavoce și cu bannere, Aurel Dascălu nu a venit singur la protest, ci cu soția sa, însărcinată, dar și cu cei doi copii ai lor: cu soția pentru că îl susține, iar cu copiii pentru a le servi acestora pe viu o lecție de democrație.
Protestul desfășurat miercuri nu a luat sfârșit, ci va continua săptămânal, în fiecare zi de miercuri, câte două ore, între 14.00 și 16.00, până la sfârșitul lunii mai, conform autorizației eliberate de Primăria Slatina.
Dnul profesor are perfecta dreptate!!! Sa ne spuna domnul
>Mi-au< cum si prin ce mijloace un asa zis profesor de fuga care a luat nota 2 DOI IN VARA la examenul national de TITULARIZARE este profesor in buricul targului la un liceu cu staif din Slatina. Colegiu care se presupune ca are ca printre altele si menirea de a forma viitoare cadre didactice. Este vorba de Costica si Romica de la Colegiul Nicolae Titulescu. Era sa uit … e cununatat de Oprescu! Sa nu ne spui nea miau ca asta e varianta corecta de promovare?!