Ce trebuie să știi NEAPĂRAT în perioada Paștelui/Protejează-te citind AICI

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Olt atrage atenția consumatorilor să acorde o atenţie deosebită, în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale, la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor „profită” de această perioadă, ca și în alți ani, pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

Printre altele, Protecția Consumatorilor Olt îi sfătuiește pe consumatori să urmărească cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doresc să le cumpere şi să le refuze pe acelea asupra cărora au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa.

„Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită, produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului. La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate și nici de la comerciantul care nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială, astfel riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, se arată într-un material al CJPC Olt.

În privința cărnii, inspectorii CJPC ne sfătuiesc să cumpărăm numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe.

„Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare. Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade Celsius. În ceea ce privește peştele, la cumpărare verificaţi dacă el este proaspăt. Dacă prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună, în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coaja este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc”, se mai arată în materialul întocmit de Protecția Consumatorilor.

Inspectorii CJCP ne atrag atenția și asupra vopselei de ouă, care trebuie, de asemenea, cumparată numai din locuri autorizate: „Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale. Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate”.

Produsele de patiserie trebuie și ele achiziționate tot din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute.

Cei care cumpără vin nu trebuie să se lase ademeniţi de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite și care oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului. „Verificaţi etanşeitatea recipientelor. Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman”, mai atenționează cei de la Protecția Consumatorilor Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here