Spitalul Slatina a luat bătaie la fundul gol în instanță de la firma care a modernizat UPU

Războiul în instanțele de judecată dintre Spitalul Județean Slatina și firma de construcții care s-a ocupat de modernizarea și extinderea Secției de Primire a Urgențelor a luat, recent, sfârșit, în favoarea constructorului, căruia unitatea sanitară îi cerea returnarea unei părți din banii încasați. Povestea a plecat, de fapt, de la o toană a Camerei de Conturi Olt, ai cărei reprezentanți au văzut, în cadrul unui control la spitalul slătinean, ilegalități acolo unde legea a fost respectată la literă.  

Decizia care a zdrobit definitiv argumentele Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost luată de magistrații Curții de Apel Craiova, care, în 26 aprilie, au respins recursul declarat de reclamantă, menținând hotărârea prin care Tribunalul Olt a dat câștig de cauză, anul trecut, firmei care a executat lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primire a Urgențelor, SC Roxana Miranliv SRL Slatina.

Istoricul faptelor

În 2013, Spitalul Județean de Urgență Slatina încheia, după desfășurarea procedurii de achiziție publică prin cerere de ofertă, contractul de lucrări nr. 17.188/11.09.2013 privind „extinderea și modernizarea Secției de Primire Urgențe” cu firma care a câștigat licitația, SC Roxana Miranliv SRL, administrată de omul de afaceri Mircea Ungureanu și aflată în asociere cu SC C&D Best Design Concept SRL. Prețul contractului a fost de 2.844.273 de lei, reprezentând oferta firmei de construcții la un nivel de 85% din prețul estimat al lucrărilor, care a fost de peste 3,5 milioane de lei.

În decembrie 2014, lucrările au fost recepționate fără probleme. Un an mai târziu, un control al Camerei de Conturi Olt la spitalul slătinean scotea în evidență anumite nereguli de care s-ar fi făcut vinovați responsabilii spitalului. Pe scurt, reprezentanții Camerei de Conturi au arătat că spitalul ar fi achitat nelegal constructorului suma de 575.712,91 lei, un soi de diferență între suma totală aferentă unui segment de lucrări încasată, în cadrul contractului, de SC Roxana Miranliv SRL (778.712,91 lei) și suma plătită de aceasta unui furnizor de materiale (22.301,29 lei). Este vorba de furnizarea unor plăci de Alucobond pentru care, dincolo de furnizarea lor, câștigătoarea licitației s-a înțeles cu firma furnizoare să le și monteze, totul în cadrul prețului de vânzare-cumpărare prevăzut într-un contract, lucru care nu a influențat negativ nici calitatea lucrărilor propriu-zise, nici prețul total al acestora.

Deși conducerea de atunci a spitalului, asigurată, de pe funcția de manager, de Andrei Iordache, a contestat rezultatul controlului derulat de Camera de Conturi, ca fiind neadevărat, în mod paradoxal, a chemat și constructorul în instanță, solicitând ca suma considerată nejustificată de auditorii externi să îi fie returnată de firma care a realizat lucrările.

Instanța căreia spitalul i s-a adresat, Tribunalul Olt, a respins cererea. Unitatea sanitară a făcut recurs împotriva acestei sentințe, acțiune respinsă, de asemenea, de Curtea de Apel Craiova, care a menținut, definitiv, hotărârea prin care Tribunalul Olt a dat câștig de cauză pârâtei.

•••

Potrivit unor surse OLT-ALERT, întreaga poveste ar fi plecat de la faptul că reprezentanții Camerei de Conturi Olt care au efectuat controlul la spital și-ar fi forțat atribuțiile de serviciu, manipulând unitatea sanitară în așa fel încât în pagubă să iasă, finalmente, administratorul SC Roxana Miranliv SRL. Câtă „dreptate” au avut cei de la Camera de Conturi o dovedește, dincolo de cele două hotărâri ale instanțelor de judecată, și faptul că, deși ulterior controlului, procurorii DNA au ridicat de la sediul firmei toate documentele referitoare la execuția lucrărilor în cauză, nimeni din societate nu a fost supus, de atunci, vreunei anchete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here