Premieră: Roșiile din Giuvărăști – Olt au ajuns în Parlamentul României / FOTO

Primarul comunei Giuvărăști, Dorel Imireanu, a prezentat, miercuri, 24 mai, în cadrul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților, roșii din comuna sa, provenite din gospodăriile beneficiare ale programului guvernamental menit să sprijine producătorii agricoli să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producție autohtonă. Inițiativa s-a bucurat de sprijinul a doi parlamentari olteni, deputații Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Județul Olt are în prezent peste 1500 de persoane înscrise în Programul pentru Tomate, succesul acestui fapt datorându-se implicării Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, directorul instituției, Emil Marinescu, implicându-se personal în promovarea, derularea și monitorizarea acestui program.

În ciuda faptului că Oltul este fruntaș la numărul dosarelor depuse pentru a beneficia de acest program, dar și la producția de roșii, legumiculturii se confruntă cu o serie de probleme care țin de comercializarea acestora. Acesta este și motivul pentru care roșiile de Giuvărăști au ajuns în Parlamentul României, ca edilul acestei comune să facă cunoscute aceste neajunsuri parlamentarilor din Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților. Printre problemele prezentate conducerii Comisiei de către primarul din Giuvărăști se numără dificultatea în a factura marfa cauzată de refuzul intermediarilor de a-și furniza datele, lipsa unor depozite zonale de preluare a legumelor din acest bazin legumicol, concurența neloială din partea unor așa-ziși producători din piețe etc.

O altă problemă adusă în discuție în cadrul Comisiei pentru Agricultură face referire la unele abuzuri ale autorităților fiscale, primarul din Olt exprimându-și speranța că soluționarea acestora ar urma fie posibilă prin legea prevenției, inițiată de Guvernul Grindeanu, care va obliga agenții să prevină eventualele nereguli, oferind posibilitatea remedierii acestora, sancționarea lor fiind ultima variantă.

În ceea ce privește soluțiile problemelor privind comercializarea mărfii, deputatul Alexandru Stănescu, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, a transmis faptul că asocierea fermierilor în cooperative este singura variantă, „deoarece astfel fermierii pot beneficia de facilitățile fiscale conferite de calitatea de membru”. Mai mult, parlamentarul de Olt susține că, prin asocierea fermierilor, „are loc o valorificare mult mai bună a produselor, sunt eliminate problemele cu facturile și se poate aplica discount la input-uri”. În plus, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură a ținut să precizeze faptul că, din discuțiile cu hipermarketurile, acestea doresc să identifice cooperativele din România pentru a putea beneficia de Legea 150/2016 – “Legea produselor românești” (51% produse românești).

Prezența unui primar din Olt în Parlamentul României a fost posibilă prin implicarea deputaților Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Valoarea anuală a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 pentru fiecare beneficiar, reprezentând contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi sau întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Perioada de depunere a documentației în vederea obținerii acestui sprijin a fost prelungită până la data de 15 iunie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here