GREVĂ SPONTANĂ la APIA Olt / Ce nemulţumiri au angajaţii agenţiei – FOTO

Supăraţi că Senatul a respins amendamentele propuse la Legea salarizării unitare, susținute și de Comisia pentru agricultură a camerei superioare, şi că în Camera Deputaților dezbaterile se desfășoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele, cele câteva zeci de salariaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Olt au declanşat, miercuri la prânz, o grevă spontană. Principala lor solicitare este alinierea grilelor de salarizare a funcţionarilor APIA din teritoriu la grilele de salarizare din APIA Central.

La scurtă vreme după ce Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din cadrul APIA a transmis un comunicat cu nemulţumirile şi revendicările funcţionarilor publici din Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, angajaţii APIA Olt au refuzat să mai lucreze, protestând în faţa sediului instituţiei din Slatina la ora prânzului.

Protestarii s-au arătat supăraţi că Senatul a respins amendamentele propuse la Legea salarizării unitare, susținute și de Comisia pentru agricultură a camerei superioare, şi că în Camera Deputaților dezbaterile se desfășoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele. Angajaţii APIA Olt Olt solicită, în principal, alinierea grilelor de salarizare a funcţionarilor APIA din teritoriu la grilele de salarizare din APIA Central.

„Dacă amendamentele aduse Legii salarizării unitare de către sindicate nu vor fi luate în considerare în 6 iunie, în 12 iunie vom declanşa procedurile unui protest legal care va culmina cu greva generală”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Octavian Laurian Mateescu, preşedintele sindicatului din APIA Olt şi preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este instituția publică care a atras cele mai mare sume de bani din fondurile UE pentru susținerea agriculturii românești, respectiv peste 20 de miliarde de euro începând cu 2007 pentru schemele și măsurile de sprijin gestionate de Agenție din fonduri UE și din bugetul național, având în cei 10 ani de activitate o rată medie anuală a absorbției de peste 96%, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA.

„Realizările de anul acesta ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se datorează în principal activității APIA. Această performanță, recunoscută public, este realizată cu multe sacrificii (în principal prin ore suplimentare neplătite), de către funcționarii dedicați și corect motivați. Având în vedere importanța deosebită pe care o are absorbția fondurilor UE, într-o proporție cât mai mare, este necesară stimularea financiară a personalului care gestionează aceste fonduri. Orice scădere a salariilor va conduce automat la demotivare, cu toate consecințele negative care se pot întrevede de aici.

Senatul a respins amendamentele propuse (amendamente susținute și de Comisia pentru agricultură din Senat). La Camera Deputaților, dezbaterile se desfășoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele.

În contextul în care prevederile proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice îi dezavantajează pe funcționarii publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Federația Națională a Sindicatelor APIA este în proces de consultare a membrilor privind declanșarea conflictului social.

In urma consultarii salariatilor APIA a rezultat ca solicitarea principala este alinierea grilelor de salarizare a functionarilor APIA din teritoriu la grilele de salarizare din APIA Central.

Precizăm că prin această lege, în forma actuală, se încalcă inclusiv recomandările europene în materie de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene”, se mai precizează în comunicatul FNS APIA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here