Cristian Tomescu, inculpat în dosarul de corupţie al lui Vâlcov, a început să îşi lichideze afacerile

Unul dintre inculpaţii în primul dosar de corupţie al lui Darius Vâlcov a început să îşi lichideze afacerile. Este vorba de omul de afaceri Cristian Tomescu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul 2018/1/2015, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în care Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru.

Cristian Tomescu, cel care controlează firma SC Cafmin SRL, una dintre societăţile de casă ale Primăriei Slatina în vremea când instituţia era condusă de Darius Vâlcov şi, ulterior, de locotenentul acestuia, Minel Prina, a început să îşi lichideze afacerile pe care le deţine. Este vorba de SC Agromec Scorniceşti SA, pe care Tomescu a achiziţionat-o în 2015, prin Cafmin SRL, pentru subvenţiile pe care această firmă le încasa de la APIA, şi pe care, relativ recent, după ce a fost trimis în judecată în lotul Vâlcov, a vândut-o pentru o sumă aproape dublă faţă de cea utilizată la achiţionarea entităţii economice. Oameni din apropierea afaceristului leagă această tranzacţie de faptul că, încet-încet, se apropie pronunţarea sentinţei în dosarul în care Tomescu este judecat alături de Vâlcov, de fostul primar al Slatinei Minel Prina, de Lucian Petruţ Şuşală, fostul şofer al lui Vâlcov şi fost director al SC Imobiliare Consloc SA, şi de omul de afaceri Petre Bogdan Timofte.

Nu cu mult înainte să fie pus sub urmărire penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este cercetat pentru o şpagă de două milioane de euro, omul de afaceri Cristian Tomescu şi-a extins afacerile şi în domeniul agricol, achiziţionând SC Agromec Scorniceşti SA la preţul de 1,2 milioane de euro de la SC Compania Teli SRL din judeţul Argeş. Potrivit unor surse locale, suma a acoperit baza materială constând în spaţii, utilaje şi materiale, dar şi datoriile pe care firma din Argeş le avea, pe SC Agromec Scorniceşti SA, către diverşi furnizori. Firma controlată de Tomescu, SC Cafmin SRL Slatina, a preluat, o dată cu Agromec Scorniceşti, şi contractele de arendă pe care SC Compania Teli SRL, administrată de argeşanul Constantin Traşcă, le încheiase cu proprietarii de pământ din zona Scorniceştiului. Sursele citate mai spun că Tomescu a preluat şi alte afaceri agricole în zona Scorniceşti, deschizându-şi larg punga pentru a pune mâna pe subvenţiile acordate de Uniunea Europeană şi de statul român în domeniul agricol.

Tomescu controlează mai multe afaceri în construcţii şi comerţ, însă cea mai importantă firmă a fost şi rămâne SC Cafmin SRL, specializată în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, cu care Primăria Slatina, dar şi alte instituţii publice, au făcut afaceri de milioane şi milioane de euro sub mandatele lui Darius Vâlcov şi Minel Prina. De altfel, el nu le-a rămas dator celor l-au favorizat sub o formă sau alta. De pildă, Tomescu s-a numărat printre intermediarii de care Vâlcov s-a folosit pentru a încasa şpaga primită de la omul de afaceri Theodor Berna, patronul SC Radion Tehnologica SRL Bucureşti, firma care, în baza înţelegerilor ilegale cu fostul primar al Slatinei, a câştigat mai multe lucrări în Slatina şi în Olt. Mai exact, Tomescu a făcut parte din grupul de administratori ai unor societăți comerciale care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani, potrivit procurorilor.

Mai mult, OLT-ALERT a dezvăluit că firma de construcţii controlată de Cristian Tomescu i-a construit lui Minel Prina vila din strada Popa Şapcă. Casa a ajuns în posesia lui Prina care a plătit pentru ea o sumă aproape neînsemnată pe piața imobiliară la capitolul vilelor – asta dacă a fost vreodată o tranzacţie reală (amănunte AICI).

Aceeaşi firmă a finalizat şi construcţia blocului V23 din Slatina, strada Ecaterina Teodoroiu, în care şi-au făcut „culcuş” toţi membrii grupului infracţional organizat condus de fostul primar al Slatinei și ministru al Finanțelor, senatorul Darius Vâlcov (detalii AICI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here