Referendumul privind adăugarea cuvântului „Romanați” la denumirea județului Olt, supus aprobării în ședința CJ din această lună

Consultarea cetățenilor județului, prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt, intră, din punct de vedere administrativ, în linie dreaptă. Ideea, apărută oficial în spațiul public în aprilie 2017, când un grup local de inițiativă care include figuri cunoscute, printre care se numără parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale, dascăli, oameni de cultură, oameni de afaceri și fețe bisericești, a lansat, la Caracal, acest proiect, va face obiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii și aprobării în ședința Consiliului Județean (CJ) Olt din 24 august.

Proiectul de hotărâre va avea în spate o expunere de motive care cuprinde argumente istorice și culturale. Cel mai probabil, consultarea cetățenilor ar putea avea loc în luna octombrie, dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat în ședința ordinară a CJ Olt.

Citește și Copil de 8 ani din Olt, SPULBERAT pe șosea de un autoturism/ Micuțul a MURIT pe loc

„Așa este, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean din 24 august a fost introdus și proiectul de hotărâre referitor la consultarea cetățenilor județului, prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt. Este foarte important ca populația să știe că adăugarea cuvântului Romanați la actuala denumire a județului nu implică nici un fel de cost pentru cetățeni în ceea ce privește schimbarea unor documente precum actele de identitate, permisele auto sau alte documente ori înscrisuri privind identitatea sau proprietatea oamenilor, urmând ca acestea să fie preschimbate gratuit în timp, atunci când le expiră termenul de valabilitate”, a explicat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

•••

Un grup local de inițiativă care include figuri cunoscute, printre care se numără parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale, dascăli, oameni de cultură, oameni de afaceri și fețe bisericești a lansat, în 22 aprilie 2017, la Caracal, un proiect privind adăugarea cuvântului Romanați la actuala denumire a județului, urmând ca acesta să se numească Olt-Romanați.

Citește și Șefa Inspectoratului Școlar Județean Olt, Felicia Man, DEMISĂ de ministrul Educației

La evenimentul de lansare a proiectului au participat aproape toți parlamentarii de Olt, senatorii Paul Stănescu (coordonatorul întâlnirii), Renică Diaconescu și Siminica Mirea, deputații Dan Ciocan, Alexandru Stănescu, Florin Iordache și Marius Iancu, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, vicepreședintele aceleiași instituții, Virgil Delureanu, prefectul județului, Silviu Neacșu, consilierii județeni Victor Vatamanu și Lucian Bondrescu, PS Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, primarul și viceprimarul municipiului Caracal, Liviu Radu și Octavian Stănescu, profesorii Dumitru Botar (vechi militant al acestui proiect) și Răzvan Bățăgui (consilier local) și gazda evenimentului, omul de afaceri Ion Doldurea, și el un vechi susținător al acestei idei.

Citește și Guvernul schimbă Codul Rutier: Ce amenzi usturătoare au introdus și pentru ce greșeli

Proiectul prevede organizarea unui referendum pe această temă care ar urma să fie organizat în toamna acestui an. Modificarea denumirii județului nu prevede costuri din partea cetățenilor privind schimbarea unor documente precum actele de identitate, permisele auto sau plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor, urmând ca acestea să fie preschimbate gratuit în timp, atunci când le expiră termenul de valabilitate.

Citește și Procurorii DNA București au luat în vizor Direcția Sanitară Veterinară Olt/ Iată motivele

Adăugarea substantivului propriu Romanați la actuala denumire a județului este un vechi deziderat al populației din sudul județului, care până în 1950 făcea parte din fostul județ Romanați. Conștienți că reînființarea fostului județ este, practic, imposibilă acum, oamenii din acea zonă, cu precădere cei luminați, oameni de cultură, oameni de afaceri, profesori, politicieni etc., cred că se impune o reparație istorică și morală la nivel simbolic a ceea se s-a petrecut în urmă cu 77 de ani, când autoritățile comuniste au desființat, prin reforma administrativă din 6 septembrie 1950, Romanațiul.

Citește și ATENȚIE la ‘otrava’ din alimente / LISTA înghețatelor pline de ADITIVI

De precizat că referendumul ce va fi organizat pe acest subiect va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here