Zeci de percheziţii şi mai multe persoane arestate pentru infracţiuni economice

Sursa foto. turnulsfatului.ro

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 60 de percheziții și au pus în aplicare 29 de mandate de aducere în ultima săptămână. Față de cinci persoane au fost dispuse măsuri privative de libertate, iar valoarea măsurilor asiguratorii este de aproape 2.000.000 de lei.

În perioada 13 – 20 octombrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 60 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 29 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.

În cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost dispuse măsuri privative de libertate față de 5 persoane și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare totală de 2.181.000 de lei.

Valoarea bunurilor indisponibilizate sau confiscate se ridică la aproape 23.254 de lei.

De asemenea, au fost aplicate 139 de contravenţii, în valoare de 326.600 de lei, și s-a dipus indisponibilizarea a 11.000.000 de țigarete, 2.406 kilograme de tutun, o moară de mărunțit tutun, 3 mașini manuale de mici dimensiuni destinate prelucrării tutunului, 309 litri de alcool şi băuturi alcoolice, 224 de litri de băuturi răcoritoare, 124 de kilograme de făină, 8.712 kilograme de paste făinoase, 326 de articole de îmbrăcăminte, 85 de kilograme de carne şi produse din carne.

De asemenea, s-a indisponibilizat un autotren şi remorca acestuia.

* * *

La data de 18 octombrie ac., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 7 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, la locuințele unor persoane bănuite de infracțiuni economice.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare a banilor. Faptele ar fi fost săvârșite de cetățeni chinezi și români, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale din România și Republica Moldova ce aveau ca activitate principală producția și comercializarea de materiale de construcții.

Din probatoriul administrat au rezultat indicii că, în perioada 2008-2014, membrii grupului infracțional ar fi folosit mai multe societăți comerciale cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, prin înregistrarea în evidențele contabile ale acestora de cheltuieli ce nu au la baza operaţiuni reale ori prin evidenţierea altor operaţiuni fictive.

De asemenea, au rezultat indicii că ar fi fost însușite nejustificat sume semificative de bani din conturile acestor societăți comerciale, banii fiind apoi transferați succesiv prin conturile mai multor societăți comerciale cu scopul de a se ascunde proveniența ilicită a acestora.

Prejudiciul estimat este de peste 8.000.000 de euro.

Activitatea grupului infracțional ar fi fost coordonată de doi cetățeni de origine chineză, care au locuit pe teritoriul României și care au fost declarați indezirabili de autoritățile din România.

La acțiune au participat echipe din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ,,Vlad Țepeș”.

În urma perchezițiilor au fost ridicați 20.000 de lei.

A fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra a 3 imobile, în valoare totală de peste 450.000 de euro, precum și asupra conturilor bancare deținute de către cei în cauză, o parte dintre aceste fiind deschise în Republica Moldova.

Față de 5 persoane s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

* * *

La data de 15 octombrie a.c., poliţişti specializaţi în combaterea investigării criminalităţii economice din judeţul Mureş au desfăşurat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureş, 5 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane bănuite de deţinere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2015-2017, mai multe persoane de pe raza judeţului Mureş ar fi deţinut în afara antrepozitului fiscal şi ar fi comercializat tutun de fumat, prin intermediul site-urilor de vânzări on-line, sustrăgându-se astfel de la plata accizelor datorate bugetului de stat.

În urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea confiscării,  aproximativ 2.400 kg. de tutun de fumat, produs care se afla în afara antrepozitului fiscal autorizat, 756 de ţigarete, o moară de mărunţit tutun folosită de persoanele bănuite la mărunţirea foilor de tutun, precum şi o maşină de fabricat ţigarete.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la 1.050.000 de lei.

În urma percheziţiilor, 5 persoane vor fi conduse la audieri, cercetările fiind continuate pentru săvârşirea infracţiunii de deţinerea de către orice persoană, în afara antrepozitului fiscal şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kg tutun de fumat.

La acţiune au participat luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.

Sursa: Poliţia Română

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here