Noul timbru de mediu: Cum vor fi taxaţi proprietarii de autoturisme

Sursa foto: informatia-zilei.ro

Deși a fost eliminat complet din legislație de doar câteva luni, timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit, totuși, de o altă taxă auto, conform unor declarații recente ale Grațielei Gavrilescu, ministrul mediului, potrivit avocatnet.ro. Proprietarii de mașini nu mai trebuie să achite timbrul de mediu din prima zi a lunii februarie 2017, această obligație intervenind, de obicei, la prima înmatriculare sau la prima schimbare de proprietar.

Timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit de o altă taxă auto, în condițiile în care acesta abia a fost eliminat de doar câteva luni. Încă nu există informații prea multe despre forma pe care o va avea această taxă auto nouă și nici despre cine va trebui să o achite. Singurele informații oferite de ministrul mediului sunt că va fi o taxare în funcție de emisiile poluante, iar propunerea urmează să fie prezentată în perioada următoare.

„Cu siguranță nu va fi o taxă sau un impozit. Va fi o metodă prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circulă pe drumurile patriei și care poluează, care au o normă inferioară de poluare — euro 2, 3 sau 4 –, să fie taxate în funcție de emisiile pe care le dau. Luăm în calcul trei criterii, respectiv capacitatea cilindrică, pentru care deja se plătește un impozit, după care luăm norma de poluare a fiecărei mașini și emisiile de CO2 pe care le produce fiecare mașină”, a declarat Grațiela Gavrilescu, citată de Agerpres.

Intenția de a înlocui timbrul de mediu cu o nouă formă de taxare de mediu a fost o idee constantă, la nivelul Guvernului, încă din februarie 2017, însă până acum nu s-a ajuns la o propunere concretă. Inițial, Daniel Constantin, fostul ministru al mediului, a fost cel care a informat că există planuri pentru o nouă taxare de mediu.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată în prima zi a lunii februarie 2017. Astfel, de la acea dată, proprietarii de mașini nu mai sunt obligați să achite taxa auto la prima înmatriculare a unei mașini sau la prima schimbare de proprietar.

Sursa: avocatnet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here