Se ÎNCHID CONTURILE de FACEBOOK în România! Primele victime, blocate pentru opiniile postate

Experimentele Facebook produc repercursiuni și în România. În ultima perioadă se petrec lucruri „ciudate” în algoritmii de pe rețeaua de socializare. Conturile mai multor comentatori au fost blocate, aparent pentru opiniile postate, potrivit b1.ro.

Totul a coincis cu deciza Facebook de a muta postările publicaţiilor media profesioniste astfel încât să fie vizibile pentru utilizatori doar prin opţiunea „explore”. Astfel, în feed-ul normal, utilizatorilor reţelei din Slovacia, Serbia, Sri Lanka, Guatemala, Bolivia şi Cambodgia nu le-au mai apărut decât postările plătite şi cele ale prietenilor, acesta fiind un experiment încercat deocamdată doar în cele șase țări amintite.

Mai mulți comentatori români au avut parte de o surpriză neplăcută în ultimele zile, și anume, conturile de Facebook au fost suspendate. Motivul? Nimeni nu-l știe exact. Facebook nu a anunțat nimic oficial, dar se pare că ar fi introdus anumite cuvinte cheie într-un sistem de monitirizare, iar în cazul în care le folosești excesiv, corelat cu un anumit număr de raportări, contul tău poate fi suspendat pe anumite perioade sau chiar definitiv.

Motivele care duc la această măsură radicală ar fi mesajele publicate pe Facebook, care conțin rasism, xenofobie, etc. Totuși, nu este foarte clar cum funcționează algortimul, câte reporturi trebuie să primești, ca mai apoi  să ți se închidă contul.

Scriitorului Alexandru Petria i-au fost șterse ambele conturi pe care le avea, după ce a fost blocat pe fiecare pentru 30 de zile, totul pentru, susține el, „texte împotriva corectitudinii politice”.

Azi suntem cenzurați, mâine o să fim arestați. Dacă lucrurile o să evolueze în ritmul actual. În orice caz, nu mi-am riscat viața la Revoluție ca să mi se pună pumnul în gură pentru opinii, în 2017.

Demult, glumeam cu niște prieteni că, unii dintre noi, o să facem parte din asociația viitorilor deținuți politici. Acum nu-mi mai arde de glumă. Societatea deschisă și corectitudinea politică își arată adevărata față. Unde libertatea de exprimare nu mai are loc.”, a declarat Alexandru Petria.

Mie mi-au suspendat contul 24 de ore pentru o postare (veche de câteva luni) care conținea termeni rasiști (era un citat din Băsescu). Eu bănuiesc că se suspendă pe keywords. Din cazurile pe care le știu eu (Julius, Glăvan, eu) sunt termeni peiorativi rasiali/etnici„, a spus bloggerul Mirel Axinte, citat de b1.ro.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here