Contribuţia la pensie va putea fi plătită retroactiv şi în 2018 de cei fără vechime/Situaţia în Olt

Persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani şi în 2018, dacă un proiect de lege depus în Parlament pentru prelungirea termenului de plată va fi adoptat în Camera Deputaţilor. Proiectul a fost deja adoptat în Senat.

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2017, după ce Executivul a prelungit termenul inițial cu mai bine de opt luni, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017, potrivit avocatnet.ro. Practic, în lipsa acestei extinderi a perioadei de plăți retroactive, cetățenii ar fi putut să achite contribuția la pensii doar până pe 27 aprilie 2017. Totuși, parlamentarii vor să prelungească acest termen cu încă un an, astfel încât plățile retroactive să se poată face până la 31 decembrie 2018, măsura fiind inclusă într-un proiect de lege ce ar putea primi mâine votul decisiv.

Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, în sensul prelungirii, până la data de 31 decembrie 2018, a termenului stabilit în vederea încheierii contractului de asigurare socială pe baza căruia „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

De la intrarea în vigoare a legii care permite cumpărarea de vechime şi până în prezent, peste 500 de cetăţeni din Olt au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Pensii pentru plata retroactivă a contribuţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here