Victime sigure: Pentru 100.000 de români salariul net scade în mod sigur

Angajații firmelor în insolvență sunt expuși la tăierea salariilor nete, după schimbarea Codului Fiscal, potrivit digi24.ro.

Atât premierul Tudose, cât și ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, s-au arătat convinși că patronii o vor face oricum de bunăvoie, dat fiind că nu le vor crește costurile totale, pentru a nu fi afectate salariile nete odată cu schimbarea sistemului de aplicare a contribuțiilor sociale, potrivit Profit.ro, citat de digi24.ro.

Au pierdut, însă, din vedere faptul că unele societăți, cum sunt cele aflate în insolvență, chiar dacă ar vrea, nu au voie să majoreze salariile brute ale angajaților decât dacă parcurg proceduri greoaie și costisitoare pentru aprobări în adunarea creditorilor și la judecătorul sindic.

Obligarea prin lege a companiilor private de a majora salariile brute cu circa 20%, modificând în consecință toate contractele de muncă ale angajaților, ridica probleme de constituționalitate pe care Guvernul pare că nu riscă să și le asume.

Unele societăți, însă, în condițiile legislației existente, nu au voie să aprobe majorări de salarii. Este cazul societăților în insolvență. Care mai pot aproba creșteri salariale doar dacă se află în procedura inițială de observație sau dacă nu li s-a ridicat încă dreptul de administrare.

După ridicarea dreptului de administrare, doar administratorul judiciar poate lua decizii, unele condiționate de aprobarea judecătorului sindic, mai arată digi24.ro. Pentru companiile care au deja un plan de reorganizare aprobat, care nu include majorări de salarii (majoritatea planurilor de reorganizare la astfel de firme cu probleme nu prevăd așa ceva), creșterea salariilor brute este imposibilă fără a fi solicitată mai întâi modificarea planului de reorganizare.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here