Prima reacție a Președinției României după noul dosar al lui Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis își dorește o justiție independentă și puternică. Aceasta este declarația făcută de purtătorul de cuvânt al Administrație Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a devenit suspect într-un nou dosar DNA privind Tel Drum și după ce acesta a spus că Iohannis este beneficiarul politic al acestui dosar.

„Referitor la acest subiect, aș face o singură precizare, pe care cu toții o cunoașteți, și anume faptul că Președintele României, domnul Klaus Iohannis, își dorește o justiție independentă și puternică. Beneficiarul unei justiții independente și puternice este societatea și, mai mult de atât, nu cred că este de adăugat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrație Prezidențiale.

Jurnalist: Tocmai spuneați că Președintele își dorește o justiție independentă. Aseară, Președintele PSD, Liviu Dragnea, a adus mai multe acuzații, inclusiv Președintelui României, Klaus Iohannis, spunând că este în spatele unui stat paralel, care face dosare politice. Cum răspunde Președintele României unor astfel de acuzații?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: În România nu există un stat paralel. Această formulare este o invenție a celor care au probleme cu justiția, iar dacă ar fi să aduc în atenția publicului un lucru care este esențial de înțeles, este ceea ce am spus ceva mai devreme referitor la acest beneficiar. Un beneficiar real al unui sistem sănătos, atunci când vorbim despre stat de drept și justiție independentă, nu poate fi decât societatea. Societatea este cea care beneficiază atunci când statul de drept funcționează așa cum trebuie și atunci când avem o justiție independentă. Sunt niște lucruri la care Președintele României, așa cum știm, ține foarte mult și pe care și le dorește pentru România.

Jurnalist: Președintele României a rugat Guvernul să renunțe la modificările privind Codul Fiscal. Săptămâna trecută am asistat însă la adoptarea acestei ordonanțe de urgență. Ce mai poate face Președintele României de acum încolo, pentru că spunea că se va folosi de toate prerogativele prezidențiale?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Președintele României a avut o expunere amplă în legătură cu acest subiect și a avertizat în nenumărate rânduri că astfel de politici lipsite de predictibilitate și de stabilitate pot să aibă efecte negative. Sunt singurele comentarii pe care aș vrea să le fac eu, pentru că domnul Președinte deja a punctat cum stau lucrurile din acest punct de vedere.

Jurnalist: Domnul Dragnea mai spunea aseară că șeful SPP Lucian Pahonțu este „poștașul” domnului Klaus Iohannis și că încearcă, oarecum, să racoleze oameni din PSD. Ce-i răspundeți?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dați-mi voie să nu intru în astfel de dialoguri și să nu am niciun fel de comentariu.

Jurnalist: A discutat domnul Președintele cu domnul ministru de Finanțe Ionuț Mișa sau cu Premierul de când a fost adoptată această ordonanță privind măsurile fiscale?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Din nou, sunt în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta chestiuni care se află pe agenda publică și nu am date pe care am a le prezenta în legătură cu astfel de întâlniri.

Jurnalist: Care este opinia Președintelui Klaus Iohannis asupra a ceea ce se întâmplă acum pe scena politică, în condițiile în care PNL a anunțat că va depune o moțiune de cenzură și începe abia acum să caute susținere pentru aceasta?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Domnul Președinte își dorește, evident, ca lucrurile să conducă spre un climat de stabilitate, pentru că, până la urmă, în centrul preocupărilor se află cetățeanul român care trebuie să simtă că lucrurile au o evoluție pozitivă. Luptele politice își au locul în altă parte și tocmai de aceea nu aș vrea să intru în astfel de discuții sau speculații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here