PSD a adoptat, în cadrul CExN, o rezoluție împotriva „statului paralel și ilegal”: Klaus Iohannis este complice

Liderii PSD au adoptat, vineri, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Băile Herculane, o rezoluție privind poziția formațiunii față de „statul paralel și ilegitim”.

„Comitetul Executiv al PSD, întrunit în ședința din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obținute în cele 10 luni de guvernare, precum și situația politică actuală. Referitor la stadiul îndeplinirii programului de guvernare, s-a constatat că Guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate într-un document public. Acesta atestă îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală față de români. În același timp, PSD a analizat situația tensionată prezentă în spațiul public din cauza numeroaselor informații despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituții publice de forță și care indică în mod clar existența unui așa-numit ‘stat paralel și ilegitim’, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere și corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică (…). PSD constată existența mai multor vulnerabilități ale statului de drept. Statul paralel folosește instrumente publice, pentru a intimida, șantaja puterile statului. Mai mult decât atât, se observă acțiuni disimulate, sub pretextul unei așa-numite lupte anticorupție (…). Ei adoptă o conduită anticetățenească, care vrea să blocheze (…). Statul paralel vrea să acapareze puterea”, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacșu.

În aceeași rezoluție, președintele Klaus Iohannis este acuzat că ar fi „complice al acțiunilor comise de statul paralel și ilegitim. Președintele României le tolerează, astfel că încalcă prevederi din Constituția României.”

Tototdată, social-democratul a afirmat că PSD apreciază acele „au existat posturi TV, ziare, care au dezvăluit abuzurile statului paralel”. Fără presă, multe delicte ar fi rămas necunoscute

La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea a precizat că în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD s-a decis ca „orice organizație PSD din țară să poată să organizeze manifestații oricând, stabilind data, locul și motivul.”

PSD s-a lăudat că ”România a depășit China la creștere economică”. Ce au uitat să spună social democrații

Întrebat despre afirmațiile șefului statului privind dezacordul ca persoane cu probleme penale să fie la conducerea statului, Liviu Dragnea a afirmat: „Iohannis vede și îl știe bine. N-a spus nimic nou. Probabil numai cei ce iau câteva case prin fals de la stat pot sta acolo.”

Întrebat dacă rezoluția este îndreptată și împotriva președintelui, liderul social-democraților a spus: „Nu am discutat asta astăzi. Rezoluția cuprinde sprijin pentru ca în România se trăiască mai bine și pentru dreptate și stoparea abuzurilor. Nu e o rezoluție îndreptată împotriva lui Iohannis”.

„Noi nu eșuăm. Ba dimpotrivă, dar cred că vor exista și peste 10 ani oameni care vor vorbi despre eșuări”, a mai punctat el.

 Cele 100 de măsuri cu care PSD-ul se laudă după 10 luni din 2017

Liderii PSD, reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Băile Herculane, au analizat, vineri, măsurile din programul de guvernare despre care spun că le-au realizat în cele zece luni de guvernare. Printre acestea: creşterea salariilor în sectorul public cu 21,2% prin majorarea fondului de salarii cu 9,9 miliarde de lei, creştere economică de 7%, scăderea datoriei guvernamentale şi a deficitului bugetar. În documentul prezentat CExN nu se precizează însă nimic despre devalorizarea record a monedei naţionale, despre creşterea dobânzilor la credite sau despre tăierea masivă a banilor de la investiţii.

Potrivit evaluării făcute de PSD, o serie de obiective au fost realizate, ba chiar depăşite în primele zece luni de guvernare.

Astfel, deşi PSD a promis o creştere economică de 5,5%, aceasta a ajuns la 7%. Deşi au estimat o valoare a Produsului Intern Brut (PIB) de 815 miliarde de lei, aceasta a atins suma de 842 miliarde de lei. De asemenea, datoria guvernamentală, estimată a fi scăzută la 39% din PIB, a ajuns de fapt la 37,4%, iar deficitul bugetar a atins procentul de 2,96% din PIB.

România, mai arată PSD, se află în top 5 mondial la capitolul creştere economică, cu peste 7%. Social democraţii mai susţin că au crescut veniturile bugetare cu mai mult de 20 de miliarde de lei, de la 187,5 miliarde în ianuarie – octombrie 2016, la 207,5 miliarde în aceeaşi perioadă a anului curent, iar gradul de absorbţie al fondurilor europene a atins procentul de 9%.

În ceea ce priveşte realizarea obiectivelor sociale din programul de guvernare, PSD susţine că a crescut salariile în sectorul public cu 21,2%, deşi îşi propusese să le majoreze cu 20%. Astfel, PSD arată cum în perioada ianuarie – octombrie 2016 fondul de salarii în sectorul bugetar era de 46,5 miliarde de lei, ca în aceeaşi perioadă a anului 2017 acesta să ajungă la 56,4 miliarde. Concluzia social-democraţilor este că astfel, salariile din sectorul bugetar au fost majorate cu 21,2%, diferenţa dintre fondul de salarii din 2016 şi cel din 2017.

La fel, mai susţin aceştia, în primele zece luni de guvernare PSD au crescut cu 266.471 numărul de contracte de muncă full time, salariul minim a fost stabilit la 1.450 lei, punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei, iar pensia minimă garantată la 520 de lei.

Social-democraţii mai arată şi că puterea de cumpărare a salariaţilor a crescut de la 12% la 12,6%, iar a pensionarilor a ajuns de la 6,7% la 14,6%.

Sursa: Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here