Angajatorii, obligați să înceapă, de luni, negocieri cu salariații pentru transferul CAS și CASS-DOCUMENT

Toți angajatorii din România sunt obligați, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, să demareze negocieri colective cu propriii salariați, în vederea majorării salariilor brute, potrivit avocatnet.ro. Măsura vine în contextul trecerii contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) în totalitate în sarcina angajaților. Obligația impusă de Executiv este valabilă pentru perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Obligația tuturor angajatorilor de a demara negocieri colective, indiferent că au un singur angajat, indiferent că au zeci sau sute, este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul a apărut joi în Monitorul Oficial și deja se aplică de la momentul publicării sale.

„Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, scrie în actul normativ.

„De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) și (5) din Legea nr. 62/2011,republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare”, a mai inserat în actul normativ Executivul.

Obligația a demara negocierile colective și de a negocia actele adiționale, pentru majorarea salariilor brute, în contextul transferului CAS și CASS în totalitate la salariați, se aplică în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Totuși, ordonanța nu face nicio referire la posibile sancțiuni în cazul în care angajatorii nu-și respectă obligația legală. Legea dialogului social prevede doar aplicarea unei amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă, mai precizează avocatnet.ro.

Prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, s-a stabilit că CAS și CASS vor fi datorate exclusiv de către salariați, începând cu prima zi din anul 2018. În prezent, aceste contribuții sociale sunt atât în sarcina angajatorului, cât și în sarcina salariatului.

În acest context, salariile brute ale tuturor angajaților ar trebui majorate până la finele anului 2017 pentru a evita scăderea salariilor nete din 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here