Un eveniment deosebit în artele plastice slătinene a avut loc miercuri seară, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, unde Marius Cioc a revenit, după ani și ani, cu o expoziție personală de pictură foarte apreciată de publicul prezent la deschidere. Expoziția este intitulată „În afara muzeului” și este găzduită în sala de arte plastice care poartă numele celui care l-a descoperit pe Cioc și i-a îndrumat primii pași în lumea artelor plastice, maestrul Nicolae Truță.
La vernisaj a fost multă lume bună, un public select „pipărat” cu artiști din mai multe domenii, pictori, scriitori, oameni din presă etc.
Tablourile expuse, unele obișnuite ca dimensiune, altele de mari dimensiuni, au fost apreciate de toate lumea ca purtând marca unei originalități ca metodă de lucru și semnătura unui profesionist, prima care s-a exprimat despre pânze fiind Aurelia Grosu, de la Muzeul Județean Olt, care, cu recunoscuta sa putere de pătrundere și observație în domeniile artei, a subliniat libertatea artistului în actul creator și originalitatea produsului finit.
„A pornit de la mari maeștri ai picturii românești și universale și acesta a fost pretextul care i-a dat posibilitatea să se exprime conceptual, din perspectiva secolului 21. Marius Cioc compune, descompune și recompune formele dintr-o perspectivă foarte originală. Nu abordează forme facile, forme efemere, ci atinge acea magmă primordială, pe care o transpune într-o gamă cromatică pornind de la culorile contrastante, complementare pe care el le stăpânește foarte bine, și ajutat foarte mult de tehnica de a picta, pentru că el pictează în ulei pe pânze, dar a renunțat la pensule aproape în totalitate, și pictează cu cârpe îmbibate în culoare, cu spatule de diferite dimensiuni, sau tubul de culoare îl pune direct pe pânză și de aici lucrează și modelează culoare. Din acest motiv, după cum bine observăm, gama lui cromatică este expresivă, bogat textuată și vibrează. Toate aceste fac din Marius un artist original”, a spus, despre autor, Aurelia Grosu.
Din grupul vorbitorilor a făcut parte și artistul plastic Marcel Duțu, care a remarcat, și el, nivelul profesionist la care Marius Cioc a ajuns.
„Stăpânește foarte bine compoziția pe suprafețe mari și se leagă subtil de formele naturale, pentru că, chiar dacă suprafața este vibrată, se observă, dacă te uiți atent, că este o preluare dintr-un colț de natură, dintr-un element natural, pe care îl stilizează. Și asta nu o poate face decât un profesionist, o face doar cel care știe să reprezinte un element natural așa cum este el, și pe urmă își permite abstractizarea formei sau trecerea la alte stiluri de artă. Avem de-a face, deci, cu un profesionist”, a vorbit Duțu.
Pictorul Cătălin Podoleanu, și el prezent la eveniment, a subliniat descendența artistică a lui Marius Cioc de la maestrul Nicolae Truță, cel care l-a descoperit pe artist și care i-a îndrumat primii pași în lumea artelor plastice.
„Este o mare emoție pentru mine să îl regăsesc pe Marius pe simeze. Suntem de ceva ani colegi la catedră, după ce, vremelnic, am fost în relație de elev – dascăl. Pe Marius trebuie să îl lăsăm ca și un descendent al maestrului Nicolae Truță, pentru că meritul major al maestrului a fost atragerea lui, în formarea lui către această lume a artei. Este clar că a avut o contribuție considerabilă maestrul Nicolae Truță la formarea lui în primii ani, după care desprinderea de Slatina și anii lui de formare la București au o importanță majoră în formarea lui ca artist. Sigur că lucrul acesta nu a venit peste noapte”, a spus Cătălin Podoleanu.
Acesta a amintit de lucrările de început ale autorului și a subliniat confirmarea sa artistică, acum, din punctul de vedere al unei maturității și al unei conștiințe consolidate în discursul plastic.
„Față de ce a lucrat el în liceu și anterior anilor de liceu, expus de multe ori în Slatina, în personale și expoziții de grup, acum se confirmă dintr-un alt punct de vedere, mult mai asumat, al maturității artistice și al unei conștiințe foarte consolidate, anume aceea că arta poate să se acorde și în capacitatea de exprimare a unei idei mult mai profunde decât simplele reprezentări din natură.
Mă bucur foarte mult că el se revendică undeva din punct de vedere stilistic din zona abstracționismului liric. Este greu de bănuit spre ce zone se va duce de aici înainte. Rămâne doar să fim martorii unui spectacol pictural și artistic extrem de interesant”, a concluzionat Cătălin Podoleanu, coleg de catedră cu Marius Cioc la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”.
De ce expoziția a fost intitulată „În afara muzeului” a explicat, la final, chiar autorul.
„Inițial, acest proiect a fost gândit să fie prezentat într-un spațiu muzeal, adecvat, care să pună în valoarea operele de artă. Dându-mi ulterior seama că lucrul acesta este mai dificil de organizat, am hotărât să schimb din mers conceptul proiectului. Așa am ajuns să dau acest nume proiectului, «În afara muzeului»”, a precizat Marius Cioc, care a dezvăluit publicului și câteva dintre mijloacele sale de lucru.
La vernisaj au mai fost prezenți, printre alții, scriitorii George Nina Elian și Viorel Păcală, artistul plastic Iulian Stancu, rude, prieteni și colegi din învățământ ai autorului, printre care s-au numărat Tatiana Diță, Aurora Szocs și Nicolae Sulger, dar și, evident, directorul instituției-gazdă, Florian Cârstea.