Oficial: Brățara dacică descoperită în Optași-Măgura, Olt, este piesă UNICAT

Este oficial: brățara dacică descoperită întâmplător de un cetățean din localitatea olteană Optași-Măgura și recuperată de polițiști este o piesă unicat, datată în secolul I a. Chr., potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie București, care marți va organiza o conferință de presă pentru prezentarea acestei informații.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează marți, 12 decembrie, începând cu ora 11:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium, o conferință de presă prilejuită de recuperarea recentă a brățării dacice din aur, de către Inspectoratul Poliției Județene Olt.

Conferința de presă va fi susținută de Augustin Lazăr, procurorul general al României și pasionat de istorie, de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, și de reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române.

„Brățara, recuperată de curând de către Inspectoratul Poliției Județene Olt, este deosebit de importantă pentru patrimoniul național, fiind o piesă unicat, singura de acest tip descoperită până în prezent. Brățara are un capăt terminat printr-o protomă în formă de cap de animal, datată în secolul I a. Chr.

„Din nefericire, piesa salvată este incompletă, fiind parțial distrusă, reconstituirea completă a piesei fiind imposibilă în acest moment. Cu toate acestea, excepționala brățară realizată din aur pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați, de la care, până în acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrărie realizate din argint”, se arată în comunicatul Muzeului Național de Istorie.

Luna trecută, în urma investigațiilor, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au ridicat o brățară din aur, de la un bărbat, de 27 de ani, din comuna Optași-Măgura, județul Olt.

În urma examinării brățării, s-a stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de K, cântărește 108 g, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.

Bărbatul, de 27 de ani, susține că ar fi găsit brățara în pământ, în apropierea gospodăriei sale, în urmă cu doi ani. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 42 din 2000, privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Bărbatul spune însă că habar nu avea că trebuia să declare piesa după ce a găsit-o, afirmând că nu a ascuns niciodată descoperirea făcută și că nu știa ce valoarea are brățara.

Muzeul Județean Olt a demarat imediat demersurile pentru expertizarea brățării, precum și pentru ca piesa de tezaur să intre în patrimoniul muzeal al județului.

În acest sens, Muzeul Județean Olt s-a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin Direcția Județeană pentru Cultură Olt, căreia i-a transmis asigurările Consiliului Județean că există toate resursele financiare și logistice pentru plata expertizării și a evaluării piesei de tezaur, precum și a efectuării cercetărilor arheologice în zona în care brățara dacică a fost descoperită din întâmplare.

De asemenea, directorul muzeului, Laurențiu Guțică, a cerut Direcției pentru Cultură Olt să înceapă demersurile pentru ca prețioasa piesă să intre în patrimoniul Muzeului Județean Olt.

Ținând cont că brățara a fost descoperită în Olt, că Muzeul Județean Olt este o instituție de prestigiu, cu multe obiecte de patrimoniu extrem de prețioase și cu o activitate susținută pe mai multe paliere pentru publicul local, regional și nu numai, piesa unicat ar trebui să se întoarcă la această instituție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here