Sute de slătineni, în fața primăriei la 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului/FOTO+VIDEO

Sute de slătineni, dar și oameni din alte localități, s-au alăturat, sâmbătă dimineață, autorităților locale pentru a sărbători împlinirea a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei.

La startul seriei de manifestări care se va întinde pe durata a cinci zile au participat primarul orașului, Emil Moț, alături de cei doi viceprimari, Claudiu Stăncioiu și Gigi Vîlceleanu, reprezentanții administrației județului, prefectul Silviu Neacșu și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, vicepreședintele aceleiași instituții, dar și deputatul de Olt Marius Iancu.

Manifestările au început prin intonarea Imnului Național și a Imnului Slatinei de către membrii Corului Symbol din București, sub bagheta maestrului Jean Lupu.

A urmat o serie de alocuțiuni rostite de oficiali. Despre încărcătura istorică și însemnătatea evenimentului a vorbit, mai întâi, primarul municipiului.

„Dragi slătineni, suntem martorii unui eveniment irepetabil în istoria oraşului nostru. Astăzi, Slatina împlineşte 650 de ani de la prima atestare documentară, confirmată în actul emis de voievodul Vladislav I, la 20 ianuarie 1368. În acest privilegiu comercial, Slatina este menţionată ca punct vamal, statut ce evidenţiază importanţa aşezării situate la primul vad din câmpie al râului Olt, unde se intersectau numeroase rute comerciale. Capitala judeţului Olt, din anul 1500, şi curte domnească temporară, Slatina s-a detaşat ca un important centru administrativ, economic şi cultural, fiind o punte de legătură între provinciile româneşti, Oltenia şi Muntenia”, a rostit primarul Slatinei.

Edilul a subliniat implicarea Slatinei în evenimentele istorice importante ale națiunii și echilibrul pe care orașul reușește să îl mențină între vechi și nou, împărtășind valorile generale, europene, îm măsura în care își păstrează specificitatea locală.

„De-a lungul timpului, a participat la marile evenimente care au determinat afirmarea naţiunii române, pe temeiul unităţii şi independenţei naţionale. În anul 1918, când se făurea România Mare, Slatina marca 550 de ani de existenţă documentară.

Totodată, aniversarea Slatinei ne îndeamnă să ne aplecăm asupra valorilor care ne conferă identitate în contextul dinamic al lumii contemporane. Slatina este un oraș care îmbină tradiția de străveche vatră românească cu exigețele moderne care asimilează standardele europene, păstrându-și, totuși, specificul local. Slatina cucerește prin frumusețea peisajelor naturale și urbane, prin generozitatea oamenilor, prin bogăția tradițiilo, dar și prin multitudinea oportunităților economice sau performanța tinerilor, dovedind că este un partener credibil și competitiv.

În acea aniversar, sărbătorim oraşul cu aniversările lui, cinstim oameni care prin eforturile şi dăruirea lor au contribuit la dezvoltarea continuă a Slatinei, conferindu-i imaginea unui oraş modern şi european. Ca primar al municipiului Slatina, împreună cu echipa mea de oameni tineri şi hotărâţi şi serioşi, sunt hotărât să construim un prezent în acord cu aspiraţiile tuturor cetăţenilor acestei urbe”, a mai spus Emil Moț.

Cuvinte frumoase despre Slatina au avut de spus și prefectul județului, care a subliniat că „este de datoria noastră să ne respectăm istoria, să ţinem la tradiţiile noastre, să ne onorăm strămoşii”, dar și președintele Consiliului Județean.

„Dragi slătineni, 650 de ani înseamnă evoluţie economică, culturală şi socială. 650 de ani înseamnă rădăcini puternice, tradiţie şi valori. 650 de ani înseamnă oameni care au făcut ceea ce avem noi astăzi, cărora trebuie să le mulţumim pentru faptul că au contribuit la făurirea Slatinei moderne de azi. Pentru că suntem la ceas aniversar, le doresc slătinenilor să aibă mai mulţi investitori, să aibă efervescenţă culturală, să aibă progres economic, să aibă un trai mai bun şi să trăiască în acest oraş cu plăcere. La mulţi ani, Slatina! La mulţi ani, slătineni!”, a rostit Marius Oprescu.

În cadrul evenimentului au mai vorbit Bogdan Bădițoiu, directorul Arhivelor Naționale Olt, dar și Prea Sfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Prima manifestare a evenimentului s-a încheiat prin dezvelirea unei plăci comemorative, amplasată pe fațada primăriei.

Printre personalitățile participante s-a numărat și directorul Muzeului Județean Olt, doctorul în istorie Laurențiu Guțică, implicat și în organizarea evenimentului.

Ulterior, slătinenii prezenți au putut admira „certificatul de naștere” al Slatinei, actul care atestă pentru prima oară existența urbei, cel scris în anul 1378 de domnitorul Vladislav I. Documentul vechi de 650 de ani a fosr adus în premieră în Slatina, de la Arhivele Naționale Brașov.

Așezat în holul primăriei și păzit de însuși domnitorul Vladislav I, rol jucat de un actor, documentul care atestă existența Slatinei a putut fi filmat și fotografiat de toți cei care au dorit să-l ducă, spre amintirea momentului, acasă.

Documentul în care se face pentru prima oară referire la Slatina a fost emis la 20 ianuarie 1368 și este un privilegiul comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Brașov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt.

În paralel cu manifestările de la primărie, la Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, în sala mare de spectacole, s-a desfăşurat Gala Laureaţilor – Gala Campionilor, în cadrul căreia elevii, profesorii, sportivii şi antrenorii din instituţiile de învăţământ care s-au remarcat prin rezultate deosebite au primit diplome şi premii.

Tot astăzi, între orele 17:00 – 18:00, la Centrul Cultural “Eugen Ionescu” se va desfășura un concert susţinut de Corul Symbol, iar între orele 18:30 – 19:00, va avea loc un marş cu torţe la care vor participa circa 200 de militari, jandarmi, pompieri, poliţiști locali, dar și civili, pe bulevardul A.I. Cuza, cu pornire de la intersecția străzii Primăverii cu B-dul A.I. Cuza până pe Esplanadă.

De asemenea, de la ora 19:00 vor avea loc, pe scena amplasată pe Esplanadă, spectacole de muzică de AMNA și de formația HOLOGRAF, care vor putea fi urmărite și pe un ecran LED gigant, de 12 metri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here