Incendii fără precedent în Olt, cu pagube de peste șapte milioane de lei

Pompierii din Olt s-au confruntat cu peste 1000 de incendii anul trecut, valoarea estimată a pagubelor depășind șapte milioane de lei. Totodată, pompierii au salvat bunuri de peste 33 de miliioane de lei. De asemenea, pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate 81 de persoane, 69 de adulţi şi 12 copii, precum şi 464 animale. Datele statistice fac parte din bilanțul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt și au fost prezentate, luni, în ședința de bilanț organizată în sala Consiliului Județean. Numărul incendiilor produse anul trecut este fără precedent în Olt, fiind mai mare cu peste opt procente față de cel din anul anterior.

La nivelul lui 2017, pompierii au avut 1.024 de intervenții pentru stingerea incendiilor, valoarea estimată a acestora fiind de circa 7.182.010 lei. Totodată, pompierii au salvat bunuri de aproximativ 33.298.650 lei. Pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate și 81 persoane, 69 adulţi şi 12 copii, precum şi 464 animale.

374 de incendii au avut loc la gospodării ale populaţiei, 40 la obiective aflate pe domeniul public al statului, trei pe domeniul privat al statului, 4 pe domeniul privat român şi străin, două incendii pe domeniul privat mixt și 561 de incendii s-au produs la vegetaţia uscată.

Principalele cauze care au dus la favorizarea incendiilor au fost utilizarea unor instalații electrice defecte, echipamente electrice improvizate, aparate electrice sub tensiune, sisteme de încălzire defecte, sau mijloace de încălzire improvizate ori nesupravegheate, coșuri de fum defecte etc. În alte cazuri a fost vorba de jocul copiilor cu focul, focul deschis în spaţii deschise. Au fost, de asemenea, și câteva zeci de cazuri în care focul a fost pus intenționat.

Printre intervenţiile deosebite se numără și cea pentru stingerea unui incendiu produs în data de 13 februarie 2017 la un operator economic din Slatina, în urma căruia au ars zeci de tone de materiale plastice, tuburi cu deodorante, carton, paleți de lemn, un motostivuitor, deșeuri de ambalaje de plastic și deșeuri menajere, dar și mai multe utilaj folosite la prelucrarea plasticului.

Hala aparținea SC Ecozone Protection Solution SRL. Peste 50 de pompieri, cu nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoplatformă pentru intervenție și salvare de la înălțime și un echipaj SMURD au acționat pentru lichidarea flăcărilor.

Misiunea pompierilor a fost îngreunată de lipsa surselor de apă din zona respectivă, pentru alimentarea autospecialelor executându-se transport de apă de la un operator de pe platforma industrială. Pe timpul operațiunilor de stingere mai multe recipiente sub presiunea au explodat.

Intervenția pompierilor pentru lichidarea incendiului a durat mai bine de șapte ore. Potrivit cercetărilor pompierilor, cauza probabilă a incendiului ar fi fost o explozie de la o scânteie pornită de la un echipament folosit la prelucrarea plasticului și care a aprins vaporii gazoși de la mai multe recipiente sub presiune depozitate în hală.

S-au degradat pereții întregii construcții, tavanul halei s-a prăbușit pe circa 150 mp, două mori de macinat plastic, un compresor, un tocător plastic, un circular, tocaria metalică.

Un alt eveniment deosebit a fost incendiul produs în data de 5 august 2017, la un depozit de băuturi alcoolice şi nonalcoolice din Slatina, în urma căruia au ars bunurile din interiorul halei pe cca 600 mp, (băuturi alcoolice şi nonalcoolice, documente de gestiune, calculatoare, imprimante etc.), dar şi două motostivuitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here