1.500 de acțiuni de amploare pentru destructurarea rețelelor infracționale de crimă organizată

Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalității  organizate,  a efectuat, anul trecut, aproape 1.500 de acțiuni operative și 4.500 de percheziții, în urma cărora au fost destructurate aproximativ 180 de grupări infracționale organizate.

Structurile de combatere a criminalității organizate ale Poliției Române desfășoară permanent activități pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale, specializate în trafic de substanțe interzise, trafic de persoane, de migranți, din sfera criminalității informatice, trafic de droguri (de risc sau mare risc) sau din sfera economico-financiară ori a falsului de monedă.

În anul 2017, polițiștii acestor structuri au derulat 1.496 de acţiuni operative, dintre care, în 530 au acționat la nivel naţional (pe raza mai multor județe), iar în unele cazuri internaţional, fiind angranate și alte forțe ale M.A.I. sau alte instituţii.

În cadrul acestor acţiuni au fost efectuate 4.576 de percheziţii domiciliare și au fost reținute 1.767 de persoane. Arestul preventiv a fost dispus pentru 1.501 persoane, iar măsura controlului judiciar a fost luată față de 795 de persoane.

De asemenea, au fost instituite sechestre asigurătorii, ori au fost ridicate în vederea confiscării, peste 25.000.000 de lei, 2.000.000 de euro, 61.000 de dolari SUA, 278 de cărți de credit false 17,14 kg. de aur, 83 de arme de foc, 300 de kg. de droguri (dintre care 15,34 kg. de droguri de mare risc, 282,22 kg. De droguri de risc) şi 44.540 de comprimate.

S-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 854 de imobile și 415 autoturisme. A fost scoasă din circuitul civil monedă falsă în valoare de peste 457.000 de lei, 407.000 de euro, 32.000 de dolari SUA și 12.000 de lire sterline.

În urma activităților (de la audieri, acțiuni de prindere în flagrant, constatări tehnico-științifice, percheziții domiciliare și informatice la identificări de persoane și bunuri) și a probării activității infracționale a membrilor grupărilor organizate, pe parcursului anului trecut, au fost destructurate 179 de grupări infracționale organizate, formate din 1.793 de membri, care au fost trimiși în judecată, 710 fiind arestați.

Acțiunile au fost desfăşurate în baza ordonanțelor de delegare dispuse de procurorii D.I.I.C.O.T.. Astfel, în anul 2017 au fost înregistrate 28.663 de ordonanţe de delegare a competenţei, fiind emise, în urma probării activității infracționale a persoanelor, 1.424 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, prin care au fost trimise în judecată 3.727 de persoane fizice și juridice, pentru săvârşirea a 10.681 de infracţiuni.

Acțiuni operative, cu titlu exemplificativ:

TRAFIC INTERNAŢIONAL DE PERSOANE

La începutul lunii iunie 2017, polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în județele Dâmboviţa, Ilfov, Timiş, Sibiu, Vrancea, Argeş şi Vaslui, fiind vizată o grupare infracţională care ar fi acţionat pe teritoriul Germaniei, Marii Britanii şi Irlandei.

Membrii grupării ar fi recrutat tinere (majore și minore), pe care, prin ameninţări şi violenţe sau prin promisiuni ori contra cost, le-ar fi exploatat sexual. Sumele de bani obținute în urma activităților infracționale ar fi revenit bănuiților. În urma perchezițiilor au fost ridicați 90.000 de lei, 9.500 de euro, telefoane mobile, laptopuri și documente, iar

zeci de persoane au conduse la sediul D.I.I.C.O.T., fiind dispuse, în urma audierilor, măsurile legale.

TRAFIC DE DROGURI

În luna septembrie 2017, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 10 percheziții, în județele Bistrița-Năsăud (7), Alba (2) și Neamț (1), la membrii unui grup infracțional organizat, specializat în transporturi de droguri de risc și mare risc, în spațiul european. Liderul grupării ar fi avut legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizați 2.250 de euro, 3.000 de lire, 2.000 de lei, un autoturism, telefoane mobile, laptop-uri, cartele SIM, documente, înscrisuri și însemnări relevante în cauză.

Pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda. Astfel, în aceeași cauză, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.

Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-ar fi sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme. În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat, care ar fi asigurat distribuția drogurilor în această țară. Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român. În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.

La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române, polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.

La nivel internațional, Europol a oferit suport analitic și operațional, iar partenerii de cooperare din cadrul BKA Germania,  Guardia Civil-Spania, Poliția Națională din Belgia, Poliția Națională din Olanda, National Crime Agency și Metropolitan Police din Marea Britanie, atașații de afaceri interne ai României în Olanda și de la Europol, precum și D.E.A. din S.U.A. au adus un aport operativ deosebit de important. Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I..

CĂMĂTĂRIE ȘI PROXENETISM

La data de 4 octombrie 2017, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române și procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, au efectuat 30 de percheziţii domiciliare în municipiul Giurgiu şi una în judeţul Ilfov, la membrii unei grupări infracţionale organizate.

În perioada anilor 2012-2017, membrii grupării ar fi acordat bani cu titlu de camătă, percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod, fiind nevoite să lase drept gaj locuințele sau autoturismele deținute.

În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la amenințări și chiar corecții fizice, în vederea înapoierii sumelor de bani datorate. O parte a grupării ar fi acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie, în vederea obținerii de profituri infracționale, în urma facilitării practicării prostituției de către tinere racolate în special de pe raza județului Giurgiu.

Unii dintre membrii grupării s-ar fi căsătorit cu tinerele, profitând de naivitatea lor, și ar fi obținut sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de acestea, venituri ilicite pe care le-ar fi investit ulterior în achiziționarea de autoturisme, imobile  sau accesorii de lux.

O altă modalitate de obținere a veniturilor infracționale o reprezenta organizarea în mod ilegal de jocuri de noroc de tip poker sau barbut. Astfel, unii dintre membrii grupării ar fi înșelat alți participanți de bună credință, cu ocazia desfășurării acestor jocuri neautorizate, prin diverse metode tehnice de natură a modifica rezultatul jocului.

În urma perchezițiilor, au fost identificate 3 pachete de cărți folosite pentru trucarea jocurilor de poker și au fost indisponibilizați 160.050 de euro, 83.190 de lei și 2.450 de lire sterline.

De asemenea, au fost indisponibilizate 13 autoturisme, 9 laptopuri, 34 de telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, 5 tablete, 6 suporturi de memorie, 2 pistoale cu bile, 2 săbii, 3 cuțite, 1 baston telescopic, o bâtă  și 1 spray paralizant.

Totodată, la locuințele membrilor au fost identificate substanțe vegetale, un grind de mărunțit substanța vegetală, un plic ce conținea un praf alb și ecstasy. La altă locuință percheziționată a fost depistată o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistență și consiliere psihologică cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Pentru 16 persoane s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, iar pentru alte 3, măsura controlului judiciar.

CYBERCRIME

La data de 14 decembrie 2017, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 6 percheziții la locuințele unor persoane bănuite de lansarea și coordonarea unor campanii de răspândire a aplicației malițioase de tip ransomware CTB Locker. La acțiune au participat și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca.

Activitatea de investigare s-a derulat cu sprijinul High Tech Unit Olanda, Europol, National Crime Agency, FBI și USSS.

Din cercetări a reieșit că persoanele în cauză ar fi transmis mesaje de tip „spam”, aparent expediate de companii cunoscute, care aveau atașat un fișier ce conținea codul malițios, disimulat sub forma unui document, de cele mai multe ori o factură.

Fișierul respectiv odată accesat și rulat pe sistemele de operare, ducea la criptarea fișierelor stocate pe respectivul sistem informatic. Ulterior, utilizatorul sistemului informatic era notificat că a fost infectat și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru recuperarea fișierelor criptate, fiindu-i solicitați bani în moneda electronică Bitcoin.

Persoanele în cauză ar fi folosit modelul de afiliere, aceștia achiziționând aplicația malițioasă de la o altă persoană căreia i-ar fi revenit 30% din profitul realizat de cumpărători. Au fost identificate părți vătămate din mai multe țări europene, precum Olanda și Italia. Activitățile de cooperare internațională s-au desfășurat în cadrul proiectului european EMPACT.

„CTB Locker – Ransomware este un software malițios ce împiedică accesul la fișiere, sau chiar la întregul sistem infectat, până la plata unei „recompense”. Acesta nu este o noutate, însă pentru a îngreuna procesul de recuperare a fișierelor, ransomware-urile actuale blochează accesul la documente (documente, fotografii, muzică, filme, etc.) prin criptarea asimetrică a acestora.

CTB Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker), cunoscut şi sub numele de Critroni, a fost lansat la mijlocul lunii iulie 2014 şi vizează toate versiunile de Windows, troianul putând duce la pierderea definitivă a datelor stocate pe sistemele infectate.

 

FRAUDE ECONOMICE

În luna septembrie 2017, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și ai Direcției Operațiuni Speciale- I.G.P.R., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Ploiești, au destructurat 2 grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare și spălarea banilor, care ar fi acționat cu precădere în domeniul construcțiilor civile și industriale.

În perioada 2014 – 2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracțională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratorii de drept ai societăților controlate persoane cu situație materială precară și fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice.

Prin intermediul agenților economici controlați, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive pe numele unor firme interesate din țară. Contravaloarea acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obținute ar fi fost redirecționate către societățile cu comportament inadecvat, retrase în numerar și restituite plătitorilor, după reținerea unui comision anterior negociat.

În fapt, lucrările de construcții sau serviciile de publicitate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori ,,la negru” de către beneficiarii facturilor.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de T.V.A. și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depășește 29.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 de lei, 120.000 de euro și 2.700 de dolari asupra cărora se vor institui măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here