Firma controlată de Tomescu, Cafmin SRL, a încasat ILEGAL sute de mii de lei de la stat într-un contract de alimentare cu apă și canalizare

Firma controlată de omul de afaceri Cristian Tomescu, SC Cafmin SRL Slatina, a încasat câteva miliarde de lei vechi din fonduri publice în contul unor lucrări executate doar pe hârtie. Banii au fost virați în cadrul unui contract de lucrări încheiat de Cafmin SRL cu Primăria Pîrșcoveni, contract atribuit în urma unei licitații pentru introducerea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare. Încălcarea legii a fost descoperită anul trecut de Curtea de Conturi, care, în cadrul unui control, a stabilit că firma controversatului afacerist a încasat ilegal 443.000 de lei, existând posibilitatea ca prejudiciul să fie mult mai mare. 

Licitația a fost organizată în 2013 pentru atribuirea unui contract cu o valoare estimată de peste 7,6 milioane de lei pentru execuția „Proiectui integrat-prima înființare a unui sistem centralizat de alimentare cu apă, captare şi stație de tratare a apei, prima înființare a unui sistem centralizat de canalizare şi stație de epurare – comuna Pîrșcoveni, satele Pîrșcoveni, Butoi, Olari, județul Olt”.

La licitația s-au înscris asocierea SC Marsilva SRL – SC Alinmar SRL – SC Condor Păduraru SRL, SC Atlas SA Craiova, SC Zeus SA Pitești, Hidroconstrucția SA București și SC Cafmin SRL Slatina, care a și câștigat licitația cu prețul de peste 7,2 milioane de lei. Mai exact – 7.287.622 de lei.

Ei bine, potrivit Curții de Conturi, banii au fost încasați, dar lucrările nu au fost executate în întregime, așa cum prevedea contractul încheiat sub numărul 955/20.02.2013.

Auditorii care efectuat controlul au descoperit „Efectuarea de plăți nelegale reprezentând  contravaloare lucrări neexecutate la obiectivul de investiții «Proiect integrat-prima înființare a unui sistem centralizat de alimentare cu apă, captare şi stație de tratare a apei, prima înființare a unui sistem centralizat de canalizare şi stație de epurare – comuna Pîrșcoveni, satele Pîrșcoveni, Butoi, Olari, județul Olt»”, în sumă de 443.000 lei.

De asemenea, reprezentanții Curții de Conturi au mai descoperit că „Selectarea unei oferte pentru realizarea obiectivului de investiții «Proiect integrat-prima înființare a unui sistem centralizat de alimentare cu apă, captare şi stație de tratare a apei, prima înființare a unui sistem centralizat de canalizare si stație de epurare-comuna Pîrșcoveni, satele Pîrșcoveni, Butoi, Olari, județul Olt», în cadrul propunerii financiare, conține prețuri supraevaluate pentru anumite utilaje şi nu pot fi justificate ca fiind practicate pe piața liberă de furnizori”. Prejudiciul a fost stabilit la 262.000 lei.

Fragment din raportul Curții de Conturi a României

Curtea de Conturi a impus, în acest caz, „luarea de măsuri privind stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia, inclusiv a accesoriilor aferente actualizate până la data recuperării integrale a prejudiciului ca urmare a decontării unor utilaje la preţuri supraevaluate, care nu pot fi justificate ca fiind practicate pe piața liberă de furnizori, precum şi a unor categorii de lucrări neexecutate în cantitățile înscrise în situațiile de lucrări întocmite pentru obiectivul de investiții ,,Proiect integrat- prima înființare a unui sistem centralizat de alimentare cu apa, captare si stație de tratare a apei, prima înființare a unui sistem centralizat de canalizare si stație de epurare – comuna Pîrșcoveni, satele Pîrșcoveni, Butoi, Olari, județul Olt”.

•••

Cum a câștigat SC Cafmin SRL licitația în discuție este o altă poveste care te duce cu gândul la legătura strânsă dintre Cristian Tomescu și fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, ambii judecați de Curtea Supremă și condamnați, în primă instanță, la închisoare cu executare pentru fapte de corupție, precum și la prietenia lui Vâlcov cu primarul din Pîrșcoveni, fost pedelist, ca și fostul primar al Slatinei. Să mai spunem că lucrările au fost subcontractate de Cafmin companiei SC Aceti SRL (cel puțin așa reiese din oferta depusă în cadrul licitației), administrată pe atunci de un fost angajat al Primăriei Slatina, Romeo Cristian Roșoga, și controlată, ca acționar unic, de SC Rupiah SRL, reprezentată de Andrei Ramba, unul dintre asociații SC Confort 2000 SRL București, firmă abonată ani și ani la fondurile publice ale Primăriei Slatina sub Administrația Vâlcov.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here