Senatorul de Olt Siminica Mirea, cină de lucru cu ambasadoarea Tunisiei la București/FOTO

Grupul parlamentar de prietenie cu Tunisia din Parlamentul României, condus de senatorul liberal de Olt Siminica Mirea, a participat, recent, la o cină de lucru oferită de ambasadoarea acestei țări la București, Boutheina Labidi, prilej cu care au fost discutate subiecte precum susținerea statutului de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU al României, colaborarea în domeniul educației universitare, promovarea turismului, problema migrației și consecințele sale. La întâlnire au fost planificate viitoare întâlniri oficiale între reprezentanți ai celor două state.

În cadrul cinei oferite de Boutheina Labidi la resedinta, Siminica Mirea a evidenţiat importanţa relaţiilor bilaterale dintre România şi Tunisia şi a consolidării dialogului bilateral.

„Am salutat inițiativa tunisiană de organizare, la Tunis, a celei de-a 15-a Comisii Mixte interguvernamentale, co-prezidată de cei doi miniștri de externe, precedată de organizarea Comitetelor Mixte Sectoriale. Consider că aceste mecanisme pot constitui o pârghie importantă pentru promovarea oportunităților de afaceri dintre cele două țări.

Am discutat despre candidatura României pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU, la alegerile care vor avea loc la New York, în 2019. Am apreciat că ar fi utilă si eficientă susținerea pe care Guvernul tunisian ar putea-o acorda candidaturii române și i-am mulțumit anticipat.

Un alt subiect atins în cadrul cinei de lucru a fost acela referitor la studentii tunisieni din Romania. Doamna Ambasador Labidi a facut un apel la parlamentarii romani pentru implicarea in posibilitatea de recunoaștere a diplomelor românești de către autoritățile tunisiene, pentru studenții tunisieni, care reprezintă a doua cea mai mare comunitate de străini înscriși în facultățile din România. Excelența Sa a subliniat că există un număr de 1700 de studenți tunisieni care își desfășoară studiile în România. Mulți dintre aceștia întâmpină dificultăți din cauză că diplomele obținute la universitățile din România nu sunt echivalate în țara natală”, a declarat senatoarea liberală.

Parlamentarii români şi-au manifestat deschiderea pentru găsirea cât mai rapidă a unor noi modalităţi de colaborare în domeniul educaţiei promiţând că vor vorbi în acest sens cu persoanele abilitate implicate in acest proces.

Un alt subiect atins de ambasadoarea Tunisiei se referă la promovarea turismului tunisian. Excelența Sa a asigurat partea română că Tunisia rămâne o țară cu un potențial turistic uriaș si că, începând cu acest an, există un număr mult mai mare de operatori aerieni.

O alta temă de importanță majoră discutată în cadrul cinei a fost cea legată de migratie.

Ambele părți au căzut de acord că migrația reprezintă o provocare considerabilă, din perspectiva impactului social, economic, politic și umanitar, care va rămâne pe agenda globală și pe cea a Uniunii Europene. Este important ca efortul sa fie unitar, iar actiunile să se desfășoare într-o manieră coordonată, în demersurile comune cu UE, în efortul de încetinire a fenomenului migrator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here