Cum se folosea Coldea de interemediari pentru a plăti diverse comisioane: Andronic cere Parchetului General să investigheze de unde a avut bani Kovesi să cumpere o mașină când era la Bruxelles

Jurnalistul Dan Andronic cere Parchetului General să facă o investigație cu privire la felul în care actuala șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a obținut banii cu care și-a cumpărat o mașină, în perioada în care lucra la Bruxelles, în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Andronic a dezvăluit, într-un articol publicat în EVZ, că fostul deputat Sebastian Ghiță i-a mărturisit, la Belgrad, că procurorul-șef al DNA a primit de la el o sumă de bani cu care a putut putut să își achiziționeze autoturismul.

Kovesi neagă informația.

Totul s-a întâmplat în perioada octombrie 2012-mai 2013, când Kovesi plecase de la conducerea Parchetului General și fusese trimisă la Bruxelles, la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție.

Potrivit sursei citate, în acea perioadă, Kovesi se plângea lui George Maior și Florian Coldea că nu se adaptează la atmosfera din capitala Belgiei și susținea că vrea să revină în România. Tot atunci, Sebastian Ghiță susține că actuala șefă a DNA voia să cumpere o mașină nouă, dar că mai avea nevoie de 7.000 de euro pentru a face acest lucru. Astfel, aceasta ”a apelat la prietenii ei de la București”, iar Florian Coldea a apelat, la rândul lui, la Sebastian Ghiță cerându-i să facă rost de acești bani. Fostul deputat susține că i-a dat 7.000 de euro cash lui Florian Coldea ca să-i dea Laurei Codruța Kovesi pentru a-și cumpăra mașina și că suma a ajuns la aceasta.

Dan Andronic precizează că, în declarația de avere din 2012 a șefei DNA, sunt menționate doar veniturile din salarii și un credit ipotecar de 75.000 de euro luat pentru achiziționarea unui apartament de două camere. În declarația de avere a acesteia din 2013 apare însă un autoturism Skoda Octavia, cu o valoare aproximativă de 15-16.000 de euro, iar veniturile acesteia, pe lângă cele menționate anterior în declarația din 2012, sunt de 8.100 de euro și 2600 de lei ca salariat al MAE și membru al reprezentanței României la UE.

În acest context, Dan Andronic solicită Parchetului General și Agenției Naționale de Integritate să se autosesizeze în acest caz și să facă verificările necesare.

”Sunt indicii rezonabile că dezvăluirea făcută de Sebastian Ghiță are o bază reală, care trebuie cercetată. (…) Vorbim de posibile infracțiuni care implică înalți funcționari ai statului dintre care cea mai simplă vizează declarația de avere a șefei DNA”, mai precizează Dan Andronic.

În acest context, amintim un episod similar în care s-a spus despre Florian Coldea că s-a folosit de intermediari pentru a rezolva diverse comisioane.

În 2015, când a început să facă dezvăluiri din jurnalul său, Elena Udrea l-a acuzat pe Florian Coldea că i-ar fi cerut fostului său soț, Dorin Cocoș, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru a-i susține televiziunea România TV.

”Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, în cash, pentru a-și finanța televiziunea, RTV”, a dezvăluit atunci Elena Udrea.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here