Tăriceanu, despre decizia radicală a Comisiei Europene: Nu e obligatoriu să luăm „lumină” de la Bruxelles

Călin Popescu Tăriceanu a reacționat la decizia Comisiei Europene privind bugetul pentru perioada 2021-2027 și faptul că fondurile europene ar putea fi condiţionate de independenţa justiţiei și a transmis că nu este obligatoriu să luăm „lumină” de la Comisia Europeană în orice privinţă.

De asemenea, președintele Senatului a specificat că el a văzut mai multe rapoarte MCV care dovedeau “o slabă informare”, făcând referire la referitor la criticile venite de la Bruxelles pe legile justiţiei, informează Hotnews.

„Nu ştiu, puteţi să întrebaţi Comisia. Vreau să fac o observaţie. Există de foarte multe ori tendinţa în România de a considera o afirmaţie făcută de către Comisia Europeană ca adevărul absolut. Să ştiţi că la Comisia Europeană lucrează funcţionari, unii de foarte bună calitate fără îndoială, şi care au şi ei dreptul să greşească şi să se înşele. Problema este dacă cei care lucrează la Uniunea Europeană fac aceste analize în mod corect, obiectiv, cu bună credinţă sau nu. În trecut am văzut de foarte multe ori rapoarte, mă refer la rapoartele MCV, care dovedeau o slabă informare şi i-am spus-o şi preşedintelui Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Timmermans. Le-am spus tuturor – nu sunt corect făcute rapoartele, nu sunt obiective, nu sunt bazate pe informaţii, sunt propagate diverse informaţii din spaţiul public care nu au niciun fel de suport adevărul. Acest lucru cred că România poate să-l spună foarte tranşant şi să discutăm. Am şi discutat în acest sens cu reprezentanţii Comisiei, mă refer atât la preşedintele Comisiei, cât şi la primul vicepreşedinte şi le-am spus aceste lucruri foarte direct şi cred că relaţia trebuie pusă nu într-un raport de subordonare. România este una din ţările membre ale Uniunii Europene care contribuie la construcţia europeană, Comisia Europeană este un instrument care ne ajută ca să ne armonizăm punctele de vedere, dar nu este cel de la care trebuie să luăm obligatoriu lumină în orice privinţă. Trebuie să ne spunem punctul de vedere argumentat, obiectiv şi trebuie să se ţină cont de el”, a susținut Tăriceanu.

Anterior, Comisia Europeană a propus, oficial, printr-o decizie fără precedent, “restrângerea accesului la fondurile UE” pentru ţările membre care încalcă statul de drept, cu aplicare din următorul cadru financiar multianual, 2021-2027, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei forului comunitar la Bucureşti.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here