Panait Istrati a poposit, luni, la Slatina, într-o expoziție foto-documentară/ FOTO+VIDEO

Muzeul Județean Olt și Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov au organizat, luni,  în holul muzeului din Slatina, vernisajul expoziției foto-documentare „Panait Istrati”, în cadrul unui program expozițional complex dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării, precum Panait Istrati, Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran.

La deschiderea expoziției au fost prezenți reprezentanți ai unor instituții publice, inclusiv reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Olt și Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, dar și mai mulți elevi.

„Ne propunem, alături de cinci muzee din România, să aducem în fața dumneavoastră personalități recunoscute și consacrate în afara țării. Astăzi a venit rândul lui Panait Istrati”, a spus, în deschidere, directorul muzeului, dr. Laurențiu Guțică.

Despre viața și opera scriitorului născut la Brăila, în 10 august 1884, a vorbit muzeograful Doru Neagu, iar despre organizarea și semnificația evenimentului a dat amănunte muzeograful Liliana Nițu.

„Expoziția foto-documentară dedicată lui Panait Istrati face parte dintr-un proiect cultural denumit «România e acasă», un proiect național dedicat personalităților românești care s-au consacrat în țară, cât și în afara granițelor românești. În contextul Centenarului Marii Uniri, expozițiile despre cele cinci personalități poposesc practic în alte localități decât cele natale. Expoziția deschisă azi va rămâne în muzeul nostru până pe 13 iulie. La sfârșitul ei vom desfășura ateliere educaționale cu copiii, în vederea susținerii și cunoașterii culturii românești”, a spus Liliana Nițu.

Printre cei prezenți la vernisaj s-a numărat publicistul și traducătorul Cristian Sabău din Pitești, care a vorbit despre partea mai puțin cunoscută din viața lui Panait Istrati, atât sub aspect artistic, cât și sub aspectul unor momente anecdotice din biografia marelui scriitor. Așa a aflat publicul că unul dintre marii scriitori greci, Nikos Kazantzakis, autorul lui „Zorba Grecul”, a fost bun prieten cu Panait Istrati, căruia scriitorul grec îi datorează, în parte, un bun debut literar, după ce Istrati a pus o vorbă bună pentru amicul său lui Romain Roland, căruia i-a lăudat scrierile lui Kazantzakis, rugându-l să se aplece asupra lor și să le susțină în mediul cultural francez.

Jurnalistul și traducătorul Cristian Sabău, vorbind despre Panait Istrati

 

Faptul că Panait Istrati a avut relații cu multe femei, mare parte dintre ele din țările pe care le-a cutreierat, iarăși e o parte mai puțin cunoscută din viața lui Panait Istrati.

Expoziția Panait Istrati va rămâne deschisă până la 13 iulie

De asemenea, cei prezenți la expoziție au mai aflat, de data aceasta de la Laurențiu Guțică, faptul că unii dintre cei mai mari cărturari români ai timpului, precum Nicolae Iorga sau criticul literar George Călinescu, nu l-au avut deloc la suflet pe scriitorul brăilean, nu din cauza unor neajunsuri literare, ci din cauza unor idei preconcepute.

Proiectul demarat luni la Slatina este implementat de Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, cu finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor săi, Biblioteca Județeană Astra Sibiu, Muzeul Brăilei „Carol I”, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean Olt, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia. Proiectul se încadrează în aria „Promovarea Culturii Scrise” și se desfășoară în perioada mai-noiembrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here