Vâlcov a fost consultat psihiatric. Certificatul medico-legal a ajuns la presă, dar nu l-a publicat nimeni

Consilierul premierului României, Darius Vâlcov, căruia i se cere demisia după ce a publicat fişa medicală a unui protestatar, spunând despre acesta că este „sandilău”, a fost la un pas de a avea o experiență similară celui pe care el l-a umilit public, pe vremea când era primar al municipiului Slatina.

În urmă cu peste un deceniu, când se afla la primul mandat de primar al Slatinei, în mediul public a început să circule o informație potrivit căreia, în adolescență, Darius Vâlcov ar fi fost supus unui consult psihiatric. Informația a fost pusă în circulație de interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pe cai mari atunci în Olt, care susținea că deține documentul medical al primarului. Bercea nu a mințit. Certificatul medico-legal exista și a ajuns, la un moment dat, în redacția unui ziar local. Jurnaliștii au refuzat, însă, să îl publice, înmânându-i-l fostului pacient care a răsuflat, pesemne, foarte ușurat.

Darius Vâlcov nu a învățat nimic din această lecție. Consilierul premierului a postat, duminică, pe pagina sa de Facebook, o fotografie cu fişa medicală a unui protestatar. Postarea lui Vâlcov a dispărut la scurt timp, iar consilierul a scris pe reţeaua de socializare că i-a fost ştearsă.

„#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ştearsă”, a scris Vâlcov pe Facebook.

Protestatarul a cărui fişă medicală a fost făcută publică a anunţat că îl dă în judecată pe Vâlcov. Până atunci, PNL și europarmanetarul ALDE Renate Weber îi cer demisia pentru gestul său.

„Publicarea de către Darius Valcov a fișei medicale a unui om bolnav este un gest mizerabil din punct de vedere moral și un act ilegal, existând prevederi clare atât la nivel european cât și în legislația noastră privind protecția datelor personale. Demisia, demiterea lui Darius Valcov sunt gesturi politice obligatorii. Că și a celor care i-au permis accesul la un document medical. Dacă vrem “domnia legii” atunci trebuie să înțelegem că legea este aceeași pentru toți indiferent de simpatii sau antipatii politice. Încălcarea ei se sancționează”, a scris, pe pagina sa de socializare, Renate Weber.

De altfel, Darius Vâlcov este taxat și de un deputat PSD. Este vorba despre Tamara Ciofu, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, care cataloghează gestul lui Vâlcov ca fiind o „eroare impardonabilă”.

„Orice document medical nu este doar un document medical, este un document medico-legal. Consultarea acestui document se face doar după ce a fost cerut consimţământul celui în cauză. Deci, în niciun caz publicarea unor documente medico-legale nu este la îndemâna oricui, trebuie foarte serios arhivate, gestionate de către managerul instituţiei şi nu trebuie să ajungă la orice altcineva decât în mâna pacientului şi acesta îşi dă acordul asupra publicării sau nepublicării fişei medicale sau documentelor sale”, a declarat, la Digi24, Tamara Ciofu.

Întrebată care ar trebui să fie gestul normal al lui Darius Vâlcov, deputatul PSD a răspuns: „În primul rând, după cât am urmărit evenimentele, dl Darius Vâlcov şi-a retras postarea de pe Facebook. Acesta este un prim pas spre recunoaşterea unei erori impardonabile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here